Gotlib_Paludan_Cobe_1

TIL DET FÆLLES BEDSTE?

Jeg har tidligere undret mig over hvorfor det er at danske arkitekter ikke reklamerer mere for sig selv på samme vis som vi ser det indenfor så mange andre faggrupper. Ikke at jeg har manglet det som sådanne, men jeg fandt måske lidt svar i et støvet “Vedtægt for Arkitektvirksomheder” [DAL, 1965] hvor en paragraf omtaler HVORDAN arkitekten dengang måtte dyrke sin egen omtale: “[Arkitekter] må ikke anvende reklame eller på anden måde yde betaling eller vederlag for offentlig omtale eller reklamemæssig bekendtgørelse.” – et citat som jeg tyggede lidt på for år tilbage i indlægget “Var arkitekten engang lydløs?”.

Nu kom Gottlieb Paludan Architects så på banen i gårsdagens annoncetillæg til Politiken – en 16 siders avis med overskriften “Den moderne by”. Og på den dyre side 3 finder man en helsides reklame for det ny Nørreport station. En opgave som vi alle bedst kender som et projekt vundet af COBE projekt i 50/50 samarbejde med Public Arkitekter (før 2009, DSB’s tegnestue). Hvis man nu er lidt usikker på hvorfor Gottlieb Paludan leger plakat med Nørreport så finder man svar i deres opkøb af netop Public Arkitekter i november 2011 – Ud over de nye in-house kompetencer fik de også rettigheder til projekterne med i posen, og det er på sin vis spille reglerne ved det at opkøbe. Men det kræver så efterfølgende at man lige respekterer alle dem som oprindeligt startede den fest man senere fik bagdørsadgang til. Et job som for fremtiden måske skal varetages bedre af deres ‘Brandingchef’ (jeps, de findes nu også i arkitektbranchen)

Der er flere som har oplevet annoncen lige lovlig frisk. Og så kan det godt være at juraen siger ok, men det forekommer som unødvendigt og urent trav at overskygge sine samarbejdskolleger på denne måde. En ting er hvis to oprindelige arkitektfirmaer ‘glemmer’ at nævne hinanden når de holder foredrag om deres fælles projekt – det har vi nok alle set før – Noget andet er at kaste med plakater med en velkendt (konkurrerende) tegnestue  som eneste afsender uden at nævne alle de andre ophavsretshavere….inkl. Rambøll, Grontmij og Bartenbach LichtLabor

Det kan da umuligt være til det fælles bedste?

1 Reply

 1. Sten Sødring Svar

  Kære Rasmus,
  Lad mig starte med at give dig ret: Vi burde naturligvis have krediteret alle vores samarbejdspartnere på Nørreport-projektet i den omtalte annonce. Ikke mindst COBE, som vi har et 50/50-samarbejde med på arkitektopgaven, men ligeledes Grontmij og Bartenbach. Vi har begået en fejl og vi har undskyldt overfor vores samarbejdspartnere, at vi har reklameret for det fælles projekt uden at nævne dem.

  Vore samarbejdspartnere og bygherrer ved, at vi normalt er meget påpasselige med at kreditere vores samarbejdspartnere – som man naturligvis bør gøre i alle sammenhænge – så nej, det var ikke intentionen at overskygge vore samarbejdspartnere.

  Jeg arbejder som kommunikationschef hos Gottlieb Paludan Architects og har ansvaret for den omtalte annonce – og dermed også for den manglende kreditering. Den lange forklaring på, hvordan det kunne gå galt, vil jeg gemme til vores samarbejdspartnere, men der er ingen tvivl om, at jeg har begået en fejl her – som ovenikøbet desværre overdøver annoncens påtænkte budskab: Nemlig, at vi er enormt stolte af, at have været med til at lave en flot, ny station og et fedt, nyt byrum til Københavnerne.

  Jeg bliver nødt til at kommentere formuleringerne om “alle dem, der startede festen” og at vi har fået “bagdørsadgang” til projektet på Nørreport: Flere tidligere Public-medarbejdere, som idag er højt skattede kolleger hos Gottlieb Paludan Architects, har kontinuerligt været dybt involveret i Nørreport-projektet siden “festen startede”, og den nye, fælles virksomhed varetager rollen som totalrådgiver på byrumsprojektet. Vi er således ikke med på projektet på en badebillet, som det måske godt kan tolkes i din udlægning.

  Afsluttende må jeg dog give dig ret i din centrale pointe: Den manglende kreditering i annoncen var ikke i orden.

  mvh Sten Sødring
  Kommunikationschef, Arkitekt MAA
  Gottlieb Paludan Architects

Reply