Good Bad Ugly REVIT

REVIT software for enhver pris?

Onde og grusomme priser

Jeg er efterhånden af den overbevisning at de største software udviklere gør brug af web services der oversvømmer ethvert google search der kunne indeholde kritiske røster eller diskussion vedrørende prisen på deres produkter. Enten er nettet blevet støvsuget for ethvert opråb, eller også må forklaringen være at vi som branche for længst har accepteret at vi må betale hvad det nu engang koster for at vi overhovedet kan bruge vores højre hånd til at tegne med.

Men software udvikling koster nu engang mange penge [fortæller de]. Og bare fordi firmaer som f.eks. Autodesk sælger millioner af REVIT licenser betyder det jo ikke at de nødvendigvis skal sætte prisen ned? Og det heller ikke hvis man holder det op imod at man faktisk kan købe næsten 3 stk. Adobe CS5 Master Collections, eller 100 stk. af de mest avancerede computerspil for den samme pris.

Der findes gode priser i EU
Det ser ud til at omkostningerne ved at etablere tegnestue aldrig vil toppe. Er det ikke softwaren i sig selv, så er det kurserne der skal lære os hvordan vi så bruger dem. Og for den lille tegnestue kan det være en hård investering at mande op med 5-10 Revit licenser + uddannelser [var man så heldig at få en offentlig projekteringsopgave i hus], i en tid hvor vores honorar er hårdt medtaget.

Jeg har været i kontakt med en håndfuld mindre tegnestuer som alle har kigget ud over de danske grænser for at finde alternative priser på køb af Revit licenser. Og det med en besparelse der ligger omkring de 200.000 kr. ved køb af 10 licenser – ikke dårligt!

En guide til den mindre arkitektvirksomhed:
Nedenfor har jeg lavet et lille mix-up af de interviews jeg har haft med tegnestuerne:

1. Hvad betød det for jer at skulle opgradere til REVIT?
“Vi stod i en situation hvor det var blevet tid til at investere i 10 stk. REVIT Architecture Suites. Og da den billigste pris i Danmark lå omkring de 50.000 kr. ekskl. den årlige Subscription på 6.800 kr/år (priser u. moms), så begyndte vi at kigge på om der var alternative priser ved køb i udlandet. Det lader til at Autodesk prissætter deres produkter fra Land til land, og det er jo generelt billigere at handle ind i f.eks. Tyskland end det er i Danmark.”

2. Hvad var i specielt opmærksom på?
“Vi ville kun benytte en ’Authorised Reseller’ så vi ikke endte med at betale for et produkt vi ikke kunne bruge. Autodesk har henvisninger for hvert land på deres hjemmeside. Og når man køber Autodesk licenser udenfor Danmarks grænser, så kan det kun lade sig gøre indenfor EU – en licens købt i USA kan ikke bruges i Danmark”

3. Hvem tog i kontakt til?
“Vi fandt hurtigt frem til et stort tysk firma, Mensch und Maschine Software SE, som har en filial i Rumænien. Og efter en del research viste det sig tydeligt at dette var det billigste land at købe licenser i, og at det var 100% lovligt.” – Kontaktinfo nedenfor:

MAN AND MACHINE RO SRL [Romænien]
Str. Remus 12, 030685, sector 3, Bucureşti

Iulian MIHAI, Sales Director 
E-Mail: iulian.mihai@manandmachine.ro
Tel: +40 312 28 80 88
Mobil: +40 731 835 232
Web: www.manandmachine.ro [se med Google Translate]

4. Så hvad endte i med at betale?
“Vi har sparet over 200.000 kr. på de 10 licenser vi har købt. Og det er rigtig mange penge for en tegnestue på vores størrelse. Desuden er den årlige Subscription også en del billigere at købe igennem Rumænien.”

10 x Autodesk Revit Arch. Suite 2012  =  40.000 €
10 x Commercial Subscription (1 år)    =     5.500 €
Ialt                                                              =   45.500 €  [338.000 kr.]

5. Hvordan forgik leveringen mv.?
Vi modtog en original pakke med DHL med installations DVD’er, og serienumre direkte fra Autodesk pr. mail.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/rasmusbronnum.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

9 Replies

 1. Thomas Graabæk Svar

  Software er ofte alt for dyr, hvis producenten sidder for trygt på markedet. Man kan spare mange penge, hvis man er åben for at bruge andre programmer end “naboen”.

  F.eks. er DraftSigt et helt gratis (og næsten lige så godt) 2D-CAD alternativ til den fulde version af AutoCAD. Vedtorworks er et (i mine øjne bedre) program end AutoCAD – med BIM-værktøjer – til en trediedel af prisen.

  Archicad er helt på højde med Revit – måske endda bedre – til to tredjedele af prisen af Revit. Cinema4D er et mindst lige så godt alternativ til 3Dmax, men meget billigere…

  En sidste ting er, at man let bliver forblændet af software-suiter, hvor man for mange programmer meget billigere end programmerne ville koste hver for sig, men egentlig ikke kommer til at bruge alle de licenser man betaler for.

  Også her gælder: Less Is More!

 2. Thomas Graabæk Svar

  Hov og også den gratis kontorpakke Libre Office, frem for Microsoft Office. Jeg kan helt klart bedst lide Libre Office…

 3. Erazmataz Svar

  Er der nogen arkitekter derude, der har anvendt pCon-planner til konceptskitseringer eller til større projekter? Det understøtter DWG native, men minder mere om en ultra LT udgave af Revit, og så er det gratis at bruge og let at lære.

 4. A.T. Svar

  Diskussionen omkring priser generelt er som at diskutere skattesatser, lønninger og andet hvor Danmark som land skiller sig ud ved at være et af de dyreste lande i verden, det gælder også rådgiver ydelser i byggebranchen, håndværker priser, materiale priser og software priser.

  Skal budskabet i denne blog og debat så ikke også dække muligheden for bygherren at han kan købe sin arkitekt ydelse i Litauen til 1/10 af prisen i Danmark, købe sin ingeniør ydelser i Indien til 1/20 af prisen i Danmark.

  Der er rigtig mange måder at få produkter og ydelser billigt på i udlandet, vi kan enda købe bensin i USA til 1/4 af prisen i Danmark.

  Det handler om at omkostningsniveauet i Danmark er ekstremt højt og presser priser og lønninger op.

 5. Jacob Christensen Svar

  Absolut et spændende alternativ til shopping, hvis man skal have “vognparken” udvidet!

  Som kommentar til Thomas Graabæks indlæg, kan jeg ikke lade være med at tænke på kompatibiliteten programmerne imellem. Jeg arbejder dagligt med konvertering af forskellige 3D- modeller og ved hvor meget der kan gå galt når man skifter imellem forskellige produkter.
  Jeg kan ikke være mere enig med dig i, at jeg også synes, at Autodesk sidder lidt for tungt på det danske marked. Men samarbejdet brancherne imellem i projekterings fasen glider bare nemmere, hvis der benyttes platforme, der er kendt af de fleste parter.
  Jeg er selv meget stor tilhænger af, at men bruger programmerne til det de er bedst til og skifte program, hvis der findes et mere passende program til andre discipliner. Som et eksempel kan det nævnes, at jeg som konstruktions-ingeniør foretrækker at optegne geometri vha. Rhino og Grasshopper, hvis det bare bliver en smule komplekst. Værktøjerne her simpelthen er stærkere og mere brugervenlige end det er tilfældet i de fleste beregnings programmer. Som bonus ved at bruge denne platform, kan man samtidigt give Arkitekterne den “korrekte” geometri i et format de kender, forstår og kan arbejde videre med.
  Sidst men ikke mindst, tror jeg også, at programvalget afhænger meget af, at mange af brugerne er vanemenesker, som ikke tør springe ud i de forskellige glimrende alternativer, der er til Autodesks programpakker.

  • Thomas Graabæk Svar

   Du har måske ret. – Tror i hvert fald på det med “vanemennesker”…

   Jeg har selv erfaring med at udveksle mellem Archicad, Cinema4D, formZ, AutoCAD 2D og SketchUp. Det kører problemfrit!

   Udveksling til Ecotect er ok, via DXF-formatet. Og hvis man søger på openBIM på Youtube, er der masser af eksempler på problemfri udveksling mellem Archicad, Revit, Tekla, Solibri, MagiCAD og DDS MEP.

   Tror vist mest det er dem som ikke har prøvet, der er bange for det…

   • Thomas Graabæk Svar

    Hov, jeg så Ph.d. studerende David Kjøller vise en glasfacade frem i en Archicad-model, hvor glassets organiske form og opdeling var skabt i Rhino. Hver gang han ændrede designet i Rhino, slog det igennem i Archicad.

    Han havde linket Rhino-modellen ind via et avanceret GDL-objekt, hvor i han kunne definere sprosser og persienner der passede efter Rhino-modellens opdeling. Han linkede også et gradient-map fra Photoshop ind i Rhino, og kunne på denne måde styre transparensen i glasset i Archicad.

    – Så programmerne snakker nu fint nok sammen…

 6. Jens Svar

  A.T du har en pointe i at softwarepriserne følger de tårnhøje priser vi har på stort set alt i Danmark inkl. rådgivers timeløn. En Coca Cola koster over 10 kr./liter i en dansk Netto og koster 99 cent for 2 liter i Walmart. Autodesk, Coca-Cola og mange andre firmaer undersøger vel bare hvad vi er “villige” til at give for en vare i DK kontra andre lande mens de skæver til fx. Big Mac eller Tall Latte indekset. Men med softwareprogrammer som Revit er det lidt svært at greje argumentet for at skulle betale 60.000 dkk i DK 30.000 Dkk i US og 6.000 Dkk i Kina for den samme vare – det er jo ikke ligefrem sådan at programmet er “oversat” eller indeholder nogen form for dansk lokalisering som retfærdigører prisforskellen eller gør det? Apples produkter bliver alle lavet det samme sted og koster stort set det samme i alle lande (prisudsvingene skyldes udelukkende forskellige fragtomkostninger) måske fordi de kan ikke kopieres (så nemt) som software. Man kan mene at de tager overpris men til gengæld gør de det konsekvent – nemlig globalt :)

Reply