anders-hermund

KADK Ph.d. om arkitektens digitale fremtid [PDF]

“At kunne forbinde den altafgĂžrende skitseringsfase med de visioner, der knytter sig til BIM som et redskab til at kunne styre omkostninger for hele byggeriets livscyklus, er ikke noget der sker i en helt glidende overgang. Ved at se pĂ„ ideen om BIM i hĂžjere grad som en tankegang, end som end blot og bar optimering af vĂŠrktĂžjskassen, mener jeg at det vil vĂŠre muligt at se nye forbindelser mellem formgivning og efterfĂžlgende digital hĂ„ndtering af projektet. Med diagrammet som det overordnede koncept opstiller jeg ideen om det ’parametriske diagram’ som en arbejdsmetode til at blotlĂŠgge nogle af de processer som foregĂ„r i en formgivningssituation”– Anders Hermund

Anvendt 3D modellering og parametrisk formgivning
Hvordan kan der skabes bedre muligheder for at anvende digitale styringsvĂŠrktĂžjer i arkitektonisk Ăžjemed? Hvordan kan der i den arkitektoniske skitseringsfase anvendes vĂŠrktĂžjer og metoder sĂ„som building information modelling uden at det fĂžles som en spĂŠndetrĂžje for kreativiteten? Det kan du hĂžre mere om i morgen nĂ„r arkitekt Anders Hermund skal forsvare sin Ph.d. “Anvendt 3D modellering og parametrisk formgivning” (lĂŠs den her, Pdf) pĂ„ KADK. En Ph.d. som iscenesĂŠtter den mĂ„de vi i fremtiden skal kunne sikre et arkitektonisk hĂžjt kvalitetniveau i en fremadstormende digital verden.

Det sammensatte bedĂžmmelsesudvalg fortĂŠller, i sig selv, om hvilken hvor bredt denne Ph.d. har valgt at favne: Carsten Thau, professor (KADK), Per Kortegaard, lektor (AAA), Kaj AsbjĂžrn JĂžrgensen, lektor (AAU). Og er du en af de mange som ikke kan deltage i morgen, eller som gerne vil lĂŠse den fulde Ph.d. sĂ„ har jeg aftalt med Anders at du kan downloade hele Ph.d.’en her (PDF, 5 Mb)

Arkitektonisk tĂŠnkning i en digital fremtid
Byggebranchen har i de seneste 2-3 Ă„r sat alt ind pĂ„, digitalt, at mĂ„le og veje, optimere og effektivisere vores byggeri, gennem Ăžget kommunikation. Og husker man tilbage pĂ„ dengang Det Digitale Byggeri blev sĂžsat, sĂ„ var det med en mĂ„lsĂŠtning om en hĂžj grad af  effektivisering – 10% hurtigere, 10% billigere. Implicit i denne optimering kunne man sĂ„ forvente at vi alle var enige om, at man selvfĂžlgeligt ogsĂ„ fĂ„r 10% mere arkitektonisk kvalitet? SpĂžrgsmĂ„let om hvem eller hvad det lige er der skal sikre en kvalitativ ‘digital dialog’ mellem branchens rigide [mĂ„lbare] kvaliteter og de mere blĂžde [arkitektoniske] kvaliteter? Frygten er at arkitekten [og dermed ogsĂ„ arkitekturen] vil blive sat pĂ„ et sidespor, som ‘facadedesigner’ uden at sidde med omkring projektets ‘runde bord’. Arkitekturen have en central placering i byggeriet [fra start til slut], og det krĂŠver nye arbejdsmetoder der gĂ„r langt ud over den mĂ„de vi i dag ser BIM [som metodik] hĂ„ndteret.

“Tesen er, at et sĂ„ledes indrettet parametrisk diagram kan reprĂŠsentere en bro mellem de rigide kvaliteter og de blĂžde kvaliteter indenfor et byggeri i konceptionsfasen. Tanken er at diagrammet i sin natur kan rumme kvaliteter der sĂ„, vel at mĂŠrke uden at blive reduceret til kvantiteter, kan indgĂ„ i formgivningen. Det er det arkitekten kan– Anders Hermund

Skal man sige det lidt populÊrt, sÄ skal arkitektskolernes tÊnkning og innovative arbejde med de nye digitale vÊrktÞjer i langt hÞjere grad, pÄ en og samme tid,  udfordre og sammentÊnkes med branchens, nÊsten, BIM-religiÞse udvikling. Det handler langt fra om, at de studerende bare skal undervises i Revit [som vi hÞrer tegnestuerne skrige i kor], men mere om at vi sammen skal finde ud af at udvikle den mÄde vi bedst kan tÊnke og arbejde kreativt.

– Du kan finde links til de artikler som Anders Hermund tidligere har skrevet i bla. Arkitekten mm. pĂ„ dette link. Eller se et kort video interview nedenfor lavet af BIMByen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/rasmusbronnum.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Reply