a

Se ‘CITIES ON SPEED’ dokumentarfilm online

 

Det 21. ĂĽrhundrede er megabyens ĂĽrhundrede – I 1900 boede 10 procent af verdens befolkning i byer – i 2007 var det steget til 50 procent, og i 2050 mener man, at ikke mindre end 80 procent af verdens befolkning vil leve i byer. Et resultat af denne udvikling er monstrøse megacities, der trodser enhver form for byplanlĂŚgning med slum, ulighed, trafikalt kaos og en udtjent infrastruktur som resultat.” – Cities On Speed

Er du en af de, forhĂĽbentligt, ganske fĂĽ arkitekter som endnu ikke har set den danskproducerede dokumentarfilmserie ‘Cites On Speed’4 film som hver for sig undersøger den moderne megabys enorme vĂŚkst – sĂĽ er der hjĂŚlp at fĂĽ. Jeg opdagede at de det sidste ĂĽr faktisk har ligget online og kan streames i HQ gennem dit bibliotek pĂĽ filmstriben.dk.

Filmstriben er en online tjeneste som du kan fĂĽ adgang til gennem dit bibliotek. Her har du mulighed for at streame op til 5 film/mdr. Hvis du ikke tidligere har lĂĽnt pĂĽ bibliotekernes online tjenester, sĂĽ skal man vist stadig vandre fysisk ned pĂĽ sit lokalbibliotek, og fĂĽ sig et online brugernummer og pinkode. LĂŚs en guide til filmstriben (pdf)

Fire instruktører, fire vinkler
Fire instruktører har hver isĂŚr besøgt en storby og dokumenteret dem med fire forskellige vinkler: byudvikling, affald, trafikal infrastruktur og byggeri.  Serien sĂŚtter fokus pĂĽ Shanghai, Mumbai, Kairo og BogotĂĄ og de forandringer, som idag er en benhĂĽrd realitet i verdens største megabyer.Skal du udvĂŚlge en enkelt du vil starte med, sĂĽ vil jeg anbefale ‘Bogota Change’ en fantastisk historie!

LĂŚs mere om de enkelte film nedenfor:

Bogota Change, 58 min. – (Fjernadgang)
Den colombianske hovedstad BogotĂĄ blev regnet for en af verdens farligste byer. 7 millioner mennesker kĂŚmpede dagligt en kamp med narko, korruption, fattigdom og hinanden. Men i 1995 blev den farverige, politisk uafhĂŚngige og tidligere rektor for universitetet, Antanas Mockus, valgt som borgmester. Hans anarkistiske og utraditionelle metoder betød forandringer – en social revolution, som har gjort BogotĂĄ til et forbillede for byer som New York og Mexico City.

Cairo Garbage, 58 min. – (Fjernadgang)
Engang var der 12 millioner indbyggere i Cairo, og byen var ren. I dag er der anslüet 20 millioner indbyggere, og skraldet hober sig op, helt bogstaveligt. Alle i byen har en mening om det, men ingen ved, hvad de skal gøre. En restauratør er ved at miste sine kunder, fordi fortovet uden for hans restaurant er dÌkket af skrald. I sükaldte skraldebyer opretholder beboerne livet ved at sortere affald, som de altid har gjort, med et utal af sundhedsskadelige følger. Byen har udliciteret affaldshündteringen til et italiensk firma, som skal fü bugt med problemet, og som ogsü underviser beboerne i bedre vaner. Det er ikke sü ligetil i en af verdens største byer.

Shanghai Space, 60 min. – (Fjernadgang)
Shanghai er i konstant forandring. Hver anden dag stür en ny bygning fÌrdig, og hvert ür vokser byens befolkning med en halv million indbyggere. Filmen følger en passioneret amatørfotograf, der i mange ür har dokumenteret byens udvikling og nu mü flytte fra sin lejlighed for at give plads til en ny vejtunnel. I et kontor pü 20. etage fantaserer en Ìldre byplanlÌgger om at skaffe mere plads ved at udvikle underjordiske bymiljøer. Nanna Frank Møllers poetiske dokumentarfilm handler ikke mindst om, hvad en storbys vildtvoksende udvikling betyder for byens forhold til sin egen historie.

Mumbai Disconnected, 58 min. – (Fjernadgang)
Mumbai har kronisk myldretid. 550 nye biler kommer til hver dag. “Hvis ukontrolleret vĂŚkst er en sygdom, sĂĽ har byen krĂŚft,” mener Veena, som gør alt, hvad hun kan for at vejnettet ikke kommer til at løbe hen over husene i hendes gamle indiske kvarter. Mr. Das, officiel leder af byens trafikale masterplan, har et utaknemmeligt job. Familiefaren Yasin har, efter ĂĽrs slid, rĂĽd til at købe den billige bil, Nano, til sig selv og sin familie. Nanoen, der spĂĽs at fĂĽ trafikken og forureningen til at eksplodere. 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/rasmusbronnum.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Reply