a

Se ‘CITIES ON SPEED’ dokumentarfilm online

 

Det 21. Ă„rhundrede er megabyens Ă„rhundrede – I 1900 boede 10 procent af verdens befolkning i byer – i 2007 var det steget til 50 procent, og i 2050 mener man, at ikke mindre end 80 procent af verdens befolkning vil leve i byer. Et resultat af denne udvikling er monstrĂžse megacities, der trodser enhver form for byplanlĂŠgning med slum, ulighed, trafikalt kaos og en udtjent infrastruktur som resultat.” – Cities On Speed

Er du en af de, forhĂ„bentligt, ganske fĂ„ arkitekter som endnu ikke har set den danskproducerede dokumentarfilmserie ‘Cites On Speed’4 film som hver for sig undersĂžger den moderne megabys enorme vĂŠkst – sĂ„ er der hjĂŠlp at fĂ„. Jeg opdagede at de det sidste Ă„r faktisk har ligget online og kan streames i HQ gennem dit bibliotek pĂ„ filmstriben.dk.

Filmstriben er en online tjeneste som du kan fÄ adgang til gennem dit bibliotek. Her har du mulighed for at streame op til 5 film/mdr. Hvis du ikke tidligere har lÄnt pÄ bibliotekernes online tjenester, sÄ skal man vist stadig vandre fysisk ned pÄ sit lokalbibliotek, og fÄ sig et online brugernummer og pinkode. LÊs en guide til filmstriben (pdf)

Fire instruktĂžrer, fire vinkler
Fire instruktĂžrer har hver isĂŠr besĂžgt en storby og dokumenteret dem med fire forskellige vinkler: byudvikling, affald, trafikal infrastruktur og byggeri.  Serien sĂŠtter fokus pĂ„ Shanghai, Mumbai, Kairo og BogotĂĄ og de forandringer, som idag er en benhĂ„rd realitet i verdens stĂžrste megabyer.Skal du udvĂŠlge en enkelt du vil starte med, sĂ„ vil jeg anbefale ‘Bogota Change’ en fantastisk historie!

LĂŠs mere om de enkelte film nedenfor:

Bogota Change, 58 min. – (Fjernadgang)
Den colombianske hovedstad BogotĂĄ blev regnet for en af verdens farligste byer. 7 millioner mennesker kĂŠmpede dagligt en kamp med narko, korruption, fattigdom og hinanden. Men i 1995 blev den farverige, politisk uafhĂŠngige og tidligere rektor for universitetet, Antanas Mockus, valgt som borgmester. Hans anarkistiske og utraditionelle metoder betĂžd forandringer – en social revolution, som har gjort BogotĂĄ til et forbillede for byer som New York og Mexico City.

Cairo Garbage, 58 min. – (Fjernadgang)
Engang var der 12 millioner indbyggere i Cairo, og byen var ren. I dag er der anslÄet 20 millioner indbyggere, og skraldet hober sig op, helt bogstaveligt. Alle i byen har en mening om det, men ingen ved, hvad de skal gÞre. En restauratÞr er ved at miste sine kunder, fordi fortovet uden for hans restaurant er dÊkket af skrald. I sÄkaldte skraldebyer opretholder beboerne livet ved at sortere affald, som de altid har gjort, med et utal af sundhedsskadelige fÞlger. Byen har udliciteret affaldshÄndteringen til et italiensk firma, som skal fÄ bugt med problemet, og som ogsÄ underviser beboerne i bedre vaner. Det er ikke sÄ ligetil i en af verdens stÞrste byer.

Shanghai Space, 60 min. – (Fjernadgang)
Shanghai er i konstant forandring. Hver anden dag stÄr en ny bygning fÊrdig, og hvert Är vokser byens befolkning med en halv million indbyggere. Filmen fÞlger en passioneret amatÞrfotograf, der i mange Är har dokumenteret byens udvikling og nu mÄ flytte fra sin lejlighed for at give plads til en ny vejtunnel. I et kontor pÄ 20. etage fantaserer en Êldre byplanlÊgger om at skaffe mere plads ved at udvikle underjordiske bymiljÞer. Nanna Frank MÞllers poetiske dokumentarfilm handler ikke mindst om, hvad en storbys vildtvoksende udvikling betyder for byens forhold til sin egen historie.

Mumbai Disconnected, 58 min. – (Fjernadgang)
Mumbai har kronisk myldretid. 550 nye biler kommer til hver dag. “Hvis ukontrolleret vĂŠkst er en sygdom, sĂ„ har byen krĂŠft,” mener Veena, som gĂžr alt, hvad hun kan for at vejnettet ikke kommer til at lĂžbe hen over husene i hendes gamle indiske kvarter. Mr. Das, officiel leder af byens trafikale masterplan, har et utaknemmeligt job. Familiefaren Yasin har, efter Ă„rs slid, rĂ„d til at kĂžbe den billige bil, Nano, til sig selv og sin familie. Nanoen, der spĂ„s at fĂ„ trafikken og forureningen til at eksplodere. 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/rasmusbronnum.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Reply