billede-21

Performance-Based Design i Revit/Vasari [Dynamo]

Vi har endnu ikke set det store til danske [arkitektonisk] innovative Revit/Vasari brugergrupper, der arbejder indgĂ„ende med at presse programmerne til at gĂžre det vi [i virkeligheden?] gerne vil skabe i ‘Arkitekturens’ navn. Indtil videre er det isĂŠr konstruktĂžrene, som videndeler pĂ„ livet lĂžs om deres erfaringer med software, som f.eks. Revit. Men der er mĂ„ske lys for enden af Revit/Vasari-tunnellen i forhold til at lokke flere af de mere avancerede og skitserende arkitekter til Revit-fadet.

BIM – Optimering vs. ARKITEKTUR?
Indtil videre er det isĂŠr Rhino/Grasshopper, som de avancerede arkitekter har kredset omkring. “BIM-folkenes” himmelvendte fokus pĂ„ de projekteringstunge opgaver er faktisk begyndt at kede arkitekterne i den anden ende af ‘proces skalaen’ – Dem som til daglig arbejder med ARKITEKTUR – med store bogstaver – og som ikke umiddelbart tĂŠnder pĂ„ automatisering, Ăžkonomi, optimering og samarbejde mellem rĂ„dgivere […og det pĂ„ trods af at de burde!].

MĂ„ske kan Ian Keough’s arbejde pĂ„ et node-baseret plugin til Revit og Vasari, kaldet Dynamo, skabe samme “udvidelse” af Revit/Vasari, som vi har set Grasshopper gĂžre det i Rhino’s tilfĂŠlde. Autodesk Lab’s Vasari udviklere, Matt Jezyk og Zach Kron, kontaktede Ian Keough i dagene op til Autodesk University 2011 konferencen, fordi de kunne se nye muligheder i hans helt spĂŠde udvikling [6 uger] af Dynamo. I gĂ„r sĂ„ jeg sĂ„ en efterfĂžlgende prĂŠsentation for NYC Revit User Group

, hvor de to udviklere viser en opsĂŠtning i Dynamo der – med en hvis form for ‘intelligens’ – optimerer tagflade i forhold til solens strĂ„ler. Det er ikke et ‘kĂžnt eksempel’, men for dem der forstĂ„r hvilke muligheder det nu Ă„bner for i Revit/Vasari, sĂ„ ser det godt ud. LĂŠs deres handout fra tidligere forelĂŠsning (pdf)

“The creativity is simply being re-oriented or re-focused away from the final design, to the proces that generates the final design – You become the designer of process’, supposed to a designer of products” Citat, Manual DeLanda

ARKITEKTEN som procesdesigner
Min forhĂ„bning er, at ARKITEKTERNE [med helt store bogstaver] meget snart vil begynde at arbejde mere intensivt pĂ„ hvordan man [i himlens navn] udvĂŠlger, oversĂŠtter og overfĂžrer arkitekturens inderste ‘intentioner‘ over i et digitalt vĂŠrktĂžj [prĂŠcis som Manual DeLanda’s forudsiger i sit ekstremt prĂŠcise fordrag, “Simulated Evolution in Architecture”]. For hvis de nye vĂŠrktĂžjer kun kan skabe ‘perfumeflaske’ arkitektur og endnu flere ‘funky’ facader, sĂ„ har vi mĂ„ske slet ikke sĂ„ travlt! Vores software er ikke skabt til understĂžtte den ‘blĂžde’ arkitektonisk intuition – software er som udgangspunkt et rationelt og pragmatisk vĂŠrktĂžj, som hellere vil udregne frem for at udvikle. Derfor skal vi snart til at diskutere hvordan vi styrrer vores software, sĂ„ det guider mere end det styrer os. [jf. dengang man ikke kunne tegne buede CAD vĂŠgge]

– Udpluk fra tilsvarende AU 2011 forelĂŠsning med yderligere ekesmpel (pdf)

PS. Dem der mener at Dynamo er en Grasshopper look-alike, har mĂ„ske en smule ret. Dog kan det, kun fĂ„ Ă„r gamle, Grasshopper nok ikke have patent pĂ„ en hel arbejdsmetodik. Og vi ser da ogsĂ„ den node-baserede design tilgang dukke op i flere programmer, som f.eks. i Autodesk Softimage’s nye ICE Modeling [lĂŠs mere her] – en imponerende veludviklet ‘procedural design’ brugerflade, som mĂ„ske mest er udviklet til VFX speciel effects i film. [se kort eksempel i filmene nedenfor]


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/rasmusbronnum.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Reply