auto_des_sys_logo_500

Form•Z v.7 udkommet i Beta

Tilbage til fortiden

Jeg er i tvivl om studerende efterhånden kender AutoDesSys 3D software Form Z. Det var  nok det første rigtig udbredte 3d software [på nær en ubehagelig version af Autocad] som var som sendt fra himlen tilbage i sen 90’erne. Men efterhånden er det Rhino og SketchUp der har overtaget. Men vi ser stadig enkelte super professionelle visualisering arkitekter derude, der stadig ser store kvaliteter i Form Z.

Der er netop landet en ny version 7, der har været længe undervejs [dog ikke længere end Rhino’s version 5!!]. Og den kan allerede hentes som en gratis trial Beta version – se evt. direkte download links nederst i indlægget.

For den nye bruger vil Form Z ligne en viderudviklet og mere avanceret version af SketchUp. Og det kommer helt sikkert af AutoDesSys’  egen SketchUp klon, Bonzai3D. FormZ har fået den samme dynamiske real-time behandling af f.eks. materialer, view snitflader og push-and-pull boolean modellering. Med version 7 reklamerer de med at det er en parametrisk opgradering. I forhold til Rhino [når man ser bort fra Grasshopper] så hopper FormZ et del trin op af den parametriske rangstige, til en brugerflade der minder mere om den vi kender fra 3ds Max, hvor objekter har ‘åbne parametre’ hvor du kan skrue videre på dem i takt med at man skitserer.Det må efterhånden være et must-have for arkitekter, at man løbende kan re-tweeke tykkelsen på f.eks. sine vægge [FormZ eks. + Bonzai3D eks.]. Noget der stadig er direkte besværgligt i Rhino.

Personligt kan jeg efterhånden mærke en grundlæggende iratation over 3ds software som ikke er fuldt ud parametriske. Men hvor det er lag-på-lag handlinger af irrevisible modifikationer. Hvorfor bruge tid på at opbygge et sammensat bjælkeloft af lammeller [som i den første film] hvis IKKE man kan gå tilbage og skitsere videre på referencefladen som dikterer den overordede form?? Og i den forbindelse er software som f.eks. Revit, Vasari og ArchiCad stadig de mere old-school 3d applikationer overlegen.

Download links (copy/paste):

Windows 7 (292 Mb)
ftp://ftp.formz.com/pub/formz/formz/fz7_beta/formZ_7_Beta_Win32.rar

Windows 64-bit 7 (303 Mb)
ftp://ftp.formz.com/pub/formz/formz/fz7_beta/formZ_7_Beta_Win64.rar

Mac OS – 10.5 Leopard eller over (303)
ftp://ftp.formz.com/pub/formz/formz/fz7_beta/formZ_7_Beta_OSX.zip 

Reply