SHRINKING CITIES – Mathias Juel Christensen


[Shrinking cities] “Mere end halvdelen af alle storbyer i den udviklede verden har mistet indbyggere i de seneste 30 ĂĽr. Et af de steder, hvor problemet er allerstørst er i den gamle bilby Detroit i USA, der fra 1960 til 2011 er krympet fra over 2.000.000 til 700.000 indbyggere.”

Shrinking Cities
Min gode ven, arkitekt Mathias Juel Christensen udstiller pĂĽ fredag en billedserie fra juli 2011 der er en del af en større fotografisk undersøgelse, støttet af Statens Kunstfond og Dreyers Fond. Billederne vil indgĂĽ som en del af udstillingen, KE11 – KUNSTNERNES EFTERÅRSUDSTILLING der ĂĽbner samme dag som Kulturnatten. Du kan lĂŚse Mathias’ fulde fonds ansøgning nedenfor. Og skulle du vĂŚre interesseret i at købe et af disse billeder, sĂĽ er der sat en pris pĂĽ 6 kilo.


Oprindelige ansøgning til Dreyers Fonden:

“I flere ĂĽrhundreder har det vĂŚret byplanlĂŚggernes vigtigste opgave at fĂĽ plads til en stigende befolkning i de store byer. Det er blandt andet sket ved at udvide byerne med forstĂŚder. Men i flere omrĂĽder gĂĽr udviklingen nu den anden vej: Befolkningstallet i byerne falder, og man er nødt til at afvikle dele af byen. 12 af de amerikanske byer, som i 1960 var blandt de 20 største, havde i 2008 fĂŚrre indbyggere.

Med betegnelsen ‘shrinking cities’ er der kommet fokus pĂĽ de byer, der undergĂĽr en negativ udvikling i form af tilbagegang i bĂĽde økonomi og befolkningstal. Med dette nye bybegreb, er der et behov for nytĂŚnkning indenfor planlĂŚgning og arkitektur, hvor det synes pĂĽtrĂŚngende at undersøge alternativer til vĂŚkstparadigmet og eftersøge nye planlĂŚgningsprincipper, hvor vĂŚkst ikke er den enerĂĽdende prĂŚmis.”


“SpørgsmĂĽlet er, hvordan man gør byen mindre igen, uden at byen mister den tĂŚthed, der historisk set har fĂĽet byen til at fungere som kulturelt og økonomisk kraftcenter. Hvor udbredt fĂŚnomenet er, fremgĂĽr af undersøgelser foretaget af FN-organisationen UN-Habitat, der følger udviklingen i verdens storbyer. I sin seneste rapport om storbyer konkluderer organisationen, at mere end halvdelen af alle storbyer i den udviklede verden har mistet indbyggere i de seneste 30 ĂĽr.

Nür der bør vÌre mere fokus pü de skrumpende storbyer, sü skyldes det blandt andet, at der ofte følger en bunke problemer med i kølvandet pü en massiv folkeflugt.
Først og fremmest er der selvfølgelig en masse boliger, der kommer til at stü tomme. Et af de steder, hvor problemet er allerstørst er i den gamle bilby Detroit i USA, der fra 1960 til 2008 er skrumpet fra cirka to til en million indbyggere.

Tilmed peger bĂĽde eksperter og utallige befolkningsfremskrivninger pĂĽ, at de skrumpende storbyer vil blive mere og mere udbredte i takt med aldringen af befolkningen i USA og Europa. Sagt lidt firkantet, sĂĽ er der simpelthen ikke født nok børn i de seneste 50 ĂĽr til, at byerne kan blive fyldt ud.” – Mathias Juel Christensen, 2011 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/rasmusbronnum.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Reply