Words of Wisdom fra John Hejduk

The fundamental issue of architecture is that does it affect the spirit or doesn’t it? If it doesn’t affect the spirit it’s building! – If it does affect the spirit it’s architecture!”

Jeg faldt over dette lille uddrag fra filmen Education of an Architect –  Voices from the Cooper Union (1993), hvor den nu afdøde rektor for Cooper Union i New York, John Hejduk – arkitektverdens svar på the Godfather’s Don Corleone – kort kridter arkitekturens grænser op. Hejduk har altid værnet om arkitekturens inderste væsen, og selv om det er helt enkelt og ligetil, så kæmpe arkitektbranchen hver eneste dag med bygherrer, medrådgivere eller brugere, som stadig ikke fornemmer at der er en forskel mellem egentligt Byggeri og så Arkitektur.

Desværre tror jeg også at der er mange arkitekter som også selv har glemt (eller efter de første mange års kamp, opgivet at kæmpe for) en større mangfoldighed af begrebet kvalitet og oplevelser i arkitekturen. En arkitektur kunne åbne op for det mystiske, overraskende, udfordrende, iscenesættende/spørgende eller ligefrem ’skræmmende’ (?). Arkitekturen har meget at kæmpe for… det er bare med at starte et sted:

http://youtu.be/nl5nxb135M8
Kampagnefilm fra typehus firmaet Huscompagniet – “undgå snobbede arkitekter” 

0 Replies

  1. Hans Bruun Svar

    Den rigtige arkitektur som vi(?) har følelser for, og de forkerte bygninger som ikke påvirker os(?).

    Jeg har engang læst et interview med den italienske arkitekt Giancarlo de Carlo. Husker ikke hvilket tidsskrift. Hans pointe er, at denne dikotomi mellem arkitektur og bygninger er falsk.
    Verden er bygget. Bygninger er her og de påvirker os. Også de grimme bygninger.

    Vores vurdering af verden siger mest noget om os selv, og om den tid vi lever i.

Reply