Dokumentar: The Light Bulb Conspiracy [2010, 60 min]

DESIGNED TO FAIL!
En fantastisk norsk dokumentar [NRK] fra 2010, om hvordan der er en [mere eller mindre?] skjult mekanisme indbygget i vores forbrugersamfund. Med udgangspunkt i en økonomi der ville dø hvis forbrugerne stoppede med konstant at købe nye ting, fortæller de historien om, at vores vestligte samfund styret af vækstøkonomi, viser sig at være drevet af en planlagt teknisk forældelsesdato, der sørger for at forbrugeren oftere vil købe noget nyt… selvom det egentligt kunne være undgået!

“Once upon a time….. products were made to last. Then, at the beginning of the 1920’s, a group of businessmen were struck by the following insight: ‘A product that refuses to wear out is a tragedy of business’ “

Dokumentarens titel referer til the Phoebus light bulb cartel – En konspiration af firmaer der tilbage i 1924 ikke kun kørte med aftalte priser på glødepærer, men aftalte kun at producere glødepærer med højt forringet levetid. Det er bla. derfor at man den dag i dag kan opleve glødepærer fra før karteldannelsen, som stadig virker den dag i dag!

http://youtu.be/lvFs9N_xeK4

Kilde: Karl Grøndahl 

Reply