123D – Nyt gratis software fra Autodesk

Forleden postede jeg lidt om den pludselige opblomstring af ‘demokratisering’ af 3D printing. Og Autodesk er kommet med en håndfuld tutorial videoer til det sprit nye gratis program 123D der skal hjælpe masserne med at komme igang med at producere. I første omgang er Beta versionen kun kommet til PC (32/64 bit), en Autodesk  skulle komme en version til Mac meget snart.

Modsat SketchUp er 123D mere specialiseret, og alle funktioner i programmet peger i retning af produktion. Det er funktioner som “Make It” der fortæller at her printer man ikke plancher ud, men istedet er det fil-formater der kan gå direkte i maskinerne og starte udskrivningen i 3D. I første omgang er det til diverse services som f.eks. 3-D Systems, Ponoko, TechShop eller MakerBot.

Det kan godt være at SketchUp kan udvides med et lille export script, men dertil skal så lægges de nyttige værktøjer som er placeret i første række i 123D. Et af dem er kommandoen “Shell” der omdanner din digitale solide model til et hult objekt, for at minimere materiale og pris. 123D giver også mulighed for udskrive i det super præcise high-end format, STL (Stereolithography CAD format).

Det er værd at udforske 123D’s anderledes kommando interface, og lagstruktur der knytter sig mere til objektet end til lagmenu og sidebars. Det er forfriskende og nu skal det så testes i den nye gratis beta-version på 312 Mb.

– Se flere film på Youtube:


 

1 Reply

 1. Michael Svar

  Der er ingen tvivl om at Autodesk efterhånden er nød til at gøre et eller andet. Deres kunder skifter i stor stil til billigere software.

  Som bruger af bl.a. Autodesk Max Design siden V/2, kender jeg til Autodesks sædævanlige holdning overfor brugerne.

  Nu ser det ud til at de kommer med noget, der til dels minder om Sketch Up, hvor der kan tilkøbes dele, mens grund softwaren er gratis.

  Så vidt så godt – men men men – det er altså Autodesk der står bag, så man skal ikke forvente sig en ændret holdning.

  I dag har jeg forsøgt at downloade 123D og tilmed forsøgt at “Joint us”. Begge dele er helt umuligt herfra hvor jeg sidder. Har forsøgt i 3 forskellige browsere.Begge sider “kan ikke findes” og naturligvis er der ingen “Kontakt us” – præcis som Autodesk plejer.

  Kære Autodesk – I er nød til at forstå at vi brugere, er jeres indtjening og med den holdning der er PT, så må i indstille jer på, at vi finder andre partnere og andre software.

  Det er slet ikke svært og I kan bl.a. lære af E-on software, der svarer på spørgsmål inden 24 timer. Lær af VRay – der også altid svarer.

  Det er lidt ærgeligt, for netop i dag havde jeg tid og ville efterfølgende selv beskrive den nye software.

Reply