Autodesk: "We want to democratize design"


Chris Anderson, editor-in-chief på Wired Magazine interviewer Autodesk CEO, Carl Bass

Three-dimensional printing from digital designs will transform manufacturing and  allow more people to start making things*

Democratizing Design
Nu er det snart en del år siden at 3D printsystemer, Rapid Manufacturing, Rapid Prototyping og Additive Manufacturing var det nye sort. Fra skærm til produktion med et enkelt museklik har været undervejs længe, men i disse uger er Autodesk igang med at “re-introducere” idéen. Og de er kommet på den storartede idé, at det første step på vejen er at lave lidt gratis software […ligesom SketchUp], som vil gøre teknologien tilgængelig for enhver. Navnet på det nye stykke software er Autodesk 123D og udkom i dag i en beta version.

For at gøre alvor af drømmen, så er Autodesk teamet op med 2 store amerikanske rapid prototype leverandører:  Ponoko og Techshop. Og jeg opdagede at Chris Anderson [interviewet ovenfor], netop er indtrådt i Ponoko’s bestyrrelse: “I’m a robotics geek, I love making things, and for me, Ponoko is one of the inventors of the future of manufacturing and the new industrial revolution.” Chris Anderson

Den vision som Autodesk’s CEO, Carl Bass fremstiller lyder meget, som den første eufori i designbranchen for mere end 10 år siden! Og det er lidt sjovt at se en direktør for en af verdens største softwareproducenter, gå i spåner over de klodsede 3D modeler. Men det er nu engang stadig interessant, fordi netop Autodesk sender store ringe i vandet når de bevæger sig.

The printed world
The Economist har, i kølvandet på Autodesks wonder udmeldinger, skrevet en super god artikel. De hopper direkte frem til de producenter der idag er længst fremme i udviklingen. Det er firmaer som engelske WithIn Technologies [se billedet ovenfor] der dyrker 3d modeller i solide metaliske materialer. EADS Innovation Works der arbejder på at en dag at kunne bygge hele Airbus fly med et museklik – lighter, cheaper, faster!; Firmaet Digital Forming der hjælper deres kunder med at optimere design i forhold til kundens ønsker [fx. at den enkelte køber af en mobiltelefon kan lave sit eget personlig design af formen – lidt i stil med NIKE ID brugerproces]; Der er masser af spændende firmaer der er værd at stifte bekendtskab med: ShapewaysStratasys, EOS, Morris Technologies.

“Great, now everyone can make guns!?” [artikel kommentar]
Et af de scenarier der er både fantastisk og skræmmende, er at fremtidens professionelle designere, i teorien, ikke behøves at løbe forvildet rundt og gøre sig til for investorer og produktudviklere, i håb om at finde penge til de ofte milliondyre produktionsværktøjer. Omvendt vil det være muligt for enhver amatør, at lave uendelige mængder [nytteløst?] design. Men med absolut designfrihed, følger også uanede nye muligheder. Fx. har vi set at mængden af nye ansigter der popper op fra undergrunden på musik-, film- og VFX-scenen, er eksploderet. Det hele går mod en mere Guttenberg-kind-of-world, der gik fra den masseproducerede trykte bog, til de nu personlige ink-jet printede tekster og billeder.

Udfordringer har det med at flytte sig, frem for at forsvinde. Og der vil komme store problemer med rettigheder og produktbeskyttelse. Så det er altså ikke sikkert at det er dem med de bedste idéer der ender med at flyde ovenpå. Ligesom musikerne vs. Napster, så skal designeren nok forberede sig på lidt kamp.

Måske organisationen Arkitekter Uden Grænser har fat i den lange ende i form af sit navn der jo lægger op til, at de som arkitekter har en ubegrænset rækkevidde til Verdens nødstedte, men også de fremtidige teknologisk muligheder er…uden grænser. De sender nyttige produktløsninger (uanset skala) over nettet og sætter produktionen i gang hvor der er behov. Det er stadig science fiction, men hvis det en mulighed med muligheder i, så er det også værd at investere i. 

Reply