Why Work doesn’t happen at Work (Jason Fried)

People [Architects?] go to work, and they’re basically trading their workday for a series of moments. That’s what happens at the office – you don’t have Workdays anymore, you have Work Moments”

Dejligt provokerende forelæsning fra Jason Fried, software udvikler og forfatter til bogen Rework [En bog hvor han bla. takker Franks Lloyd Wright, Steve Jobs, Gaudi, Benjamin Franklin og Mies van der Rohe for inspiration]. Han har undersøgt hvordan det kan være at det gode og kreative arbejde super sjældent sker på selve kontoret. I hans undersøgelser har han stillet en stor gruppe mennesker spørgsmålet: Hvor går du hen, hvis du virkelig skal have lavet noget? Den største del svarede at det var steder som parken, biblioteket, stuen eller i bilen – men det vildeste er jo egentlig, at stort set ingen svarede kontoret.

Hans teori lyder også helt rimelig; nemlig, at en arbejdsdag altid er opbrudt i arbejdsøjeblikke, og på kontoret er der alt for mange afbrydelser i form af møder, check-ups fra ledelsen – altså, afbrydelser som ikke er selvvalgte, modsat Facebook besøg der er selvvalgte og derfor ikke ødelæggende for din arbejdsrytme. [Undrer mig stadig over hvordan en moderne tegnestue kan finde på at lukke for adgangen til Facebook – men det er der altså!]

Jeg tror nu at arkitekterne egentlig får masser af stilletid til på arbejdet. Men jeg synes stadig det er interessant, at gentænke om vi som kreative egentlig er underlagt det, såkaldte, ‘effektivitetsvakum’ vi kalder for vores arbejdsplads. Sammenlignet med årene på arkitektskolen, så var det måske ikke lige mellem kl 13-16, at der blev tænkt klarest. Men mere efter 16? Og hvis ikke at frokost var så forbandet hyggeligt, så ville jeg nok selv vælge at springe den over… cause, it’s breaking my rhythm! :)

Hvis du vil læse Rework – Change The Way You Work Forever så findes den på engelsk (bogpris.dk, ca. 120 kr) og som dansk oversættelse (bogpris.dk, ca. 245 kr). Og der er en lille anmeldelse på business.dk. Og endnu en på CrowdSpring.com 

0 Replies

  1. henningthomsen Svar

    Det er en kanonbog, Rasmus. Købte den for godt et års tid siden, og finder fortsat guldkorn i den hele tiden. Som f.eks. afsnittene Meetings are Toxic og Planning is Guessing samt mange flere. Kan klart anbefales. Ligesom softwaren 37Signals udvikler også kan anbefales. Vi bruger både Basecamp og Backpack.

    • Rasmus Brønnum Svar

      Helt enig, Henning. Og til alle dem som nu får en masse ‘uafbrudt’ tid på arbejdet, så findes den også som mp3 lydbog::)) http://tinyurl.com/2cb8hoh (110 Mb)

Reply