34124

SUPERFLEX – "Copy Right"

Kunstergruppen fra Blågårdsgade på Nørrebro, SUPERFLEX udstiller for tiden på Århus Kunstbygnings udstilling ‘Destrøy Design’ [Sørg for lige at læse Michael Jeppesen stenhårde kritik af udstillingen i Informaion!]

Superflex ved, hvor tåbelige vi er i vores iver efter at være cool, vores liv er blevet til én stor opstilling af spejle, der skal reflektere den identitet, vi ønsker os, og midt i æstetiseringskapløbet har vi glemt os selv.

COPY RIGHT
SUPERFLEX’ installation – ‘Copy Right’ fra 2007 – består af 80 IKEA kopistole, der er skåret til med en stiksav (eller ødelagte) så de ligner designklassikeren Myren af Arne Jacobsen. Værket rejser således problematikken omkring ægthed og autencitet, copyright og originalitet versus masseproduktion, og i hvilken grad og hvordan det giver mening at tale om ophavsret, produkt- og idé beskyttelse i en globaliseret verden.

De sætter fokus på den status, designikonerne har, og den sociale og økonomiske ulighed, der kommer til udtryk igennem de produkter, vi køber og omgiver os med. Ved at ændre billige stole til Myrestole, der for mange mennesker er billedet på dansk design og det moderne liv, men samtidig kun er tilgængelige for de få, som har råd til dem, åbner SUPERFLEX for nogle kritiske diskussioner om samfundsnormer, statussymboler og identitet. Installationen leger på samme måde med grænsen mellem en ‘brugsopsætning’ af stolene, som i et auditorium, og en ‘må ikke berøres’-kunstopstilling.

Ud over Fritz Hansens og andre designproducenters konkrete problemer med at håndhæve ophavsretten, peger kunstværket på tilsvarende problematikker af eksistentiel karakter: Skal AIDS-medicin til eksempel være forbeholdt de få, fordi den er beskyttet af en ophavsret, eller bør man tillade de billigere kopi-produkter, der kan redde millioner af menneskeliv?

SUPERFLEX skaber hermed opmærksomhed omkring den status, designikonerne har, og den sociale og økonomiske ulighed, der kommer til udtryk igennem de produkter, vi køber og omgiver os med. Ved at ændre billige stole til Myrestole, der for mange mennesker er billedet på dansk design og det moderne liv, men samtidig kun er tilgængelige for de få, som har råd til dem, åbner SUPERFLEX for nogle kritiske diskussioner om samfundsnormer, statussymboler og identitet.

Reply