Jødisk MindesmÌrke

Danske 'OP Architecture' fĂĽr specialpris i konkurrence

JØDISK MINDESMÆRKE – ‘Absent Monument’
OParchitecture.dk + Ramboll.dk

OP Architecture bestĂĽr af Niels Lund Petersen og Jennifer Dahm Petersen, og har modtaget en specialpris for deres konkurrenceforslag til et jødisk mindesmĂŚrke ‘Absent Monument’ i Frankfurt.

I alt 135 forslag fra det meste af verden deltog i den åbne konkurrences første fase, hvoraf 20 blev anonymt udvalgt til anden fase og viderebearbejdning. Der blev ialt uddelt 5 priser (se de 5 forslag)- tre 2. præmier og to special-priser, Mindesmærket skal placeres ved den historiske ‘Grossmarkthalle’, hvorfra 10.000 jøder i årerne fra 1941 til 1945 blev samlet og deporteret til koncentrations-lejrene i øst. På samme grund opfører den Europæiske Centralbank sit nye hovedsæde, et storstilet højhusprojekt tegnet af den østriske tegnestue Coop Himmelblau. Ved fysisk at fjerne en del af Main-floden og standse den stadige strøm af vand præcis ud for Frankfurter Grossmarkthalle, ønsker vi at giver de besøgende en meget direkte og sanselig oplevelse af hvad deportationen af jøderne betyder.

”Tomrummet var den stĂŚrkeste mĂĽde at udtrykke deportation og sorg pĂĽ, uden samtidig at forsøge at hamle op med bĂĽde Grosmarkthalles og højhusarkitekturen.” fortĂŚller Niels Lund Petersen, projektleder og partner i OP. “Vi ville skabe et sted udtrykker tab, tomhed og savn – men pĂĽ samme tid forsøge at ingyde hĂĽb og vise skønheden i naturen og i menneskers frembringelser som en del af denne oplevelse”.

Selvom floden Main ikke blev brugt til deportationerne har den stor symbolsk vĂŚrdi som et billede pü livet og historien, og som Frankfurts forbindelse til omverdenen, Hullet vil fĂĽ vandet i floden til at falde – til pludselig at skifte retning. Absent Monument handler om denne bratte ĂŚndring af vandets bevĂŚgelse som metafor for deportationen. Tomrummet skal ikke symbolisere en grav, men tvĂŚrtimod skabe en oplevelse af vandet som en ubrydelig masse der altid vil forenes. Arkitekterne prĂŚsenterede projektforslaget for Rambøll, som straks gav tilsagn om samarbejde, og Simon Jensen, Projektchef fra Rambøll udtaler: ”Absent Monument er et fantastisk projekt, der sidder fast i bevidstheden, sĂĽ vi glĂŚdede os til at tage udfordringen op”

Juryen var udelt begejstrede for Absent Monument, men i tvivl om realiserbarheden, hvorfor projektet blev tildelt specialprisen. Arkitekter og ingeniører har dog efterfølgende i et brev til jurymedlemmerne bedt om lov til at viderebearbejde projektet pü lige fod med de tre 2. prÌmievindere.

”Denne gang var nej blot et andet ord for ja” siger Niels Lund Petersen, partner i OP ”Ved at skabe en offentlig debat der involverer flere interessenter og myndigheder, kræver Absent Monument at alle i Frankfurt yder en indsats – og kan dermed blive den ultimative undskyldning overfor ofrene”

Det er ikke første gang Niels Lund Petersen stür i spidsen for et omdebatteret projekt. Som tidligere associate i BIG var han büde konkurrence- og designansvarlig for den danske pavillon til Shanghai Expo 2010, der som bekendt indebar udlünet af den lille havfrue.

Fredag d. 3. september, var der fernisering pü udstillingen af samtlige indkomne konkurrenceforslag med übningstale af direktøren for det jødiske museum i Frankfurt am Main Prof. Dr. Raphael. Parallelt med udstillingen vil der køre en offentlig debat omkring de prÌmierede forslag, og i løbet af det nÌste ür vil man med udgangspunkt i debatten tage stilling til projektets endelige udformning.

Der henvises yderligere til følgende hjemmesider:
Projekt: www.wb-erinnerungsstaette-gmh.de
OP: www.oparchitecture.dk
Rambøll: www.ramboll.dk 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/rasmusbronnum.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Reply