Neutra_Julius Schulman

'Los Angeles Plays Itself' (2003)

En arkitektonisk kultfilm
Hvis du aldrig har hørt ellers set Thom Andersens kult arkitekturfilm ‘Los Angeles Plays Itself’ fra 2003, så er det nok fordi den stadig er forbudt pga. copyright problemer, og [indtil nu] har været svær at opdrive. Thom Anderson bor selv i L.A., underviser i film og er gennemført filmfanatiker.

Thom Andersens essay film er en 169 minutters rejse, scene for scene igennem over 100 film, af Los Angeles’ moderne og historiske arkitektur. En arkitektur som tidligere har været komplet overset i filmindustriens valg af locations. Og man kan sige at resten af verden har fået en forkert opfattelse [et forkert billede] af byen Los Angeles og de mennesker der lever der. Filmen er et studie i hvad han selv kalder: “Hollywood’s war against modern architecture”.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=4hYg01uqz9U&w=640&h=520]

Filmen er opdelt i 3 kapitler:

1. “The City as Background”hvor han studerer hvordan LA’s bedste arkitektur er blevet misbrugt på det store lærred. Et af eksemplerne er Frank Lloyd Wright’s Ennis House, som er blevet [mis]brugt i mere end 30 film – bla. i BLADERUNNER og BLACK RAIN. Og et af de spørgsmål han rejser, er hvorfor man altid har valgt det er ‘the bad guys’ som bor netop i disse huse?

2. “The City As Character” – hvor fokus sættes på byen Los Angeles optræder i en ofte forræderisk bi-rolle. Han viser hvordan byen er blevet et yndet mål for gæster fra det ydre rum (INDEPENDENCE DAY), en udtøret arkitektonisk ørken (POINT BLANK), overhældt med korupte politifolk (L.A. CONFIDENTIAL), og et tidligere mekka for overforbrug (THE OMEGA MAN).

3. “City as Subject – filmen slutter af med at udpege alle de sociale og økonomiske problemer som byen har måtte gennemgå, og hvordan det blev indfanget i filmene. Som udgangspunkt i film som CHINATOWN, men også i mindre kendte african-american film som BUSH-MAMA, THE EXILES og THE KILLER OF SHEEP – de to sidstnævnte film er Thom Andersen stor fan af, fordi de få af de film som viser L.A.’s sande ansigter: arbejderklassens sorte, latinos, hvide og indfødte amerikanere. Et sted hvor byens mega urbanitet og billandskaber optræder som centrale elementer.

– Jeg kan også anbefale at læse Thom Andersens egen artikel: “Collateral Damage:Los Angeles Continues Playing Itself”

Så hvor kan du se hele filmen?
Der er flere muligheder for at se filmen. Den letteste er at streame filmen online på Stagevu.com – en nyere og meget udbredt tjeneste der arbejder på kanten af copyright loven. Se filmen i to dele: Los Angeles Plays Itself (2003) – 1. del og 2. del. Stagevu har brug for at du har installerer DivX web-player. Så lad dig ikke skræmme af at den automatisk beder dig om at installere den hvis ikke du gør det manuelt.

En anden mulighed er at lave en søgning på btjunkie.org og hente den som torrent med programmet Vuze installeret. Kvaliteten er dog ikke bedre end den du finder på Stagevu.com. 

0 Replies

  1. Mike Dugenio Hansen Svar

    Der ligger et DVD-Rip på Pirat Havnen. Hvis folk skulle være i selvskab med en umoralsk internet udbyder, kan jeg foreslå http://www.hidemyass.com som proxy.

Reply