Neutra_Julius Schulman

'Los Angeles Plays Itself' (2003)

En arkitektonisk kultfilm
Hvis du aldrig har hĂžrt ellers set Thom Andersens kult arkitekturfilm ‘Los Angeles Plays Itself’ fra 2003, sĂ„ er det nok fordi den stadig er forbudt pga. copyright problemer, og [indtil nu] har vĂŠret svĂŠr at opdrive. Thom Anderson bor selv i L.A., underviser i film og er gennemfĂžrt filmfanatiker.

Thom Andersens essay film er en 169 minutters rejse, scene for scene igennem over 100 film, af Los Angeles’ moderne og historiske arkitektur. En arkitektur som tidligere har vĂŠret komplet overset i filmindustriens valg af locations. Og man kan sige at resten af verden har fĂ„et en forkert opfattelse [et forkert billede] af byen Los Angeles og de mennesker der lever der. Filmen er et studie i hvad han selv kalder: “Hollywood’s war against modern architecture”.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=4hYg01uqz9U&w=640&h=520]

Filmen er opdelt i 3 kapitler:

1. “The City as Background”hvor han studerer hvordan LA’s bedste arkitektur er blevet misbrugt pĂ„ det store lĂŠrred. Et af eksemplerne er Frank Lloyd Wright’s Ennis House, som er blevet [mis]brugt i mere end 30 film – bla. i BLADERUNNER og BLACK RAIN. Og et af de spĂžrgsmĂ„l han rejser, er hvorfor man altid har valgt det er ‘the bad guys’ som bor netop i disse huse?

2. “The City As Character” – hvor fokus sĂŠttes pĂ„ byen Los Angeles optrĂŠder i en ofte forrĂŠderisk bi-rolle. Han viser hvordan byen er blevet et yndet mĂ„l for gĂŠster fra det ydre rum (INDEPENDENCE DAY), en udtĂžret arkitektonisk Ăžrken (POINT BLANK), overhĂŠldt med korupte politifolk (L.A. CONFIDENTIAL), og et tidligere mekka for overforbrug (THE OMEGA MAN).

3. “City as Subject – filmen slutter af med at udpege alle de sociale og Ăžkonomiske problemer som byen har mĂ„tte gennemgĂ„, og hvordan det blev indfanget i filmene. Som udgangspunkt i film som CHINATOWN, men ogsĂ„ i mindre kendte african-american film som BUSH-MAMA, THE EXILES og THE KILLER OF SHEEP – de to sidstnĂŠvnte film er Thom Andersen stor fan af, fordi de fĂ„ af de film som viser L.A.’s sande ansigter: arbejderklassens sorte, latinos, hvide og indfĂždte amerikanere. Et sted hvor byens mega urbanitet og billandskaber optrĂŠder som centrale elementer.

– Jeg kan ogsĂ„ anbefale at lĂŠse Thom Andersens egen artikel: “Collateral Damage:Los Angeles Continues Playing Itself”

SĂ„ hvor kan du se hele filmen?
Der er flere muligheder for at se filmen. Den letteste er at streame filmen online pĂ„ Stagevu.com – en nyere og meget udbredt tjeneste der arbejder pĂ„ kanten af copyright loven. Se filmen i to dele: Los Angeles Plays Itself (2003) – 1. del og 2. del. Stagevu har brug for at du har installerer DivX web-player. SĂ„ lad dig ikke skrĂŠmme af at den automatisk beder dig om at installere den hvis ikke du gĂžr det manuelt.

En anden mulighed er at lave en sĂžgning pĂ„ btjunkie.org og hente den som torrent med programmet Vuze installeret. Kvaliteten er dog ikke bedre end den du finder pĂ„ Stagevu.com. 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/rasmusbronnum.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

0 Replies

  1. Mike Dugenio Hansen Svar

    Der ligger et DVD-Rip pÄ Pirat Havnen. Hvis folk skulle vÊre i selvskab med en umoralsk internet udbyder, kan jeg foreslÄ http://www.hidemyass.com som proxy.

Reply