Tissot_mercator

Skalaen er relativt relativ


– Typisk Mercator Projektion af Jorden. De røde arealer er rent faktisk samme størrelse!

Skalaen er relativt relativ
Vi oplever i høj grad vores verden igennem en virtuel repræsentation på vores små lysende skærme. Nu er det ikke fordi det er en nyhed, at verdenskort er en videnskab i sig selv, det er mere det at man har det med at glemme at det er det. Så da jeg forleden besøgte wibsitet www.IfItWasMyHome.com der konkretiserer katastrofen i den Mexikanske Golf ved at flytte ‘olieklatten’ til der hvor du selv bor. Det der umiddelbart undrede en var at ‘klatten’ var dobbelt så stor i Danmark end den er i sin oprindelige placering.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=b1xXTi1nFCo&w=640&h=505]
– Film jeg har postet tidligere i et længere indlæg “Unfolding the World”

Der var selvfølgelig en god forklaring på fænomenet. Googles kort er nemlig opsat med som cylindrisk kortprojektion kaldet Mercatorprojektion. Det blev en form for navigations standard helt talbage i 1500-tallet, fordi man let kunne trække lige navigationslinier mellem alle lokaliteter. Så den enkle forklaring på de forskellige størrelsesforhold på ‘klatten’ kan bedst forklares ved at se en en kugle for sig hvor man trækker en vandret linie omkring ækvator. Den vil selvsagt være meget længere end ved en tilsvarende linie der tegnes vandret med skæring gennem Danmark. Og Mercatorprojektionens udfoldning udligner så dette ved så at forstørre det der ligger på klodens nord og syd side. Ellers ville vi ikke kunne se vores klode som et 2D billede…inde i den lysende skærm.

…Det betyder jo så, at Danmark rent faktisk er [forholdsvis] 4 gange mindre end du måske lige gik og troede, haha!!


kortudsnit i samme skala med ‘olieklat’: 1. Mexikanske Golf, 2. Danmark, 3. Grønland 

Reply