class_oppe-1

Ny belĂŠgning i Classensgade 27 – 1:1 Landskab

Det er altid dejligt at sende danske projekter afsted ud pĂ„ nettet. Og jeg synes at tegnestuen 1:1 Landskab er kommet godt afsted med en ny gĂ„rdbelĂŠgning til Classengade 27 (Google Map) – kun et stenkast fra SĂžerne i Østerbro enden. De sidste 20 Ă„r har budt kĂžbenhavnerne mange [lidt for] kreative baggĂ„rds renoveringer med mĂŠrkelige stativer og stedsegrĂžnt i hulabalula mĂžnstre – hvor fyld nĂŠsten er for fyldets egen skyld. En anden tendens vi har set  i KĂžbenhavn er beboernes egen distancering til ‘det fĂŠlles’ areal. Hvor gĂ„rdarealet krĂŠves opryttet af mere stringente beboere”da det ellers ikke er til at holde ud at se pĂ„ oppe fra lejligheden”. Men i dette projekt er der en fin bro mellem belĂŠgningens haptiske materialitet i form af klassiske danske teglklinker lagt i et mĂžnster inspireret af sydlandske gĂ„rdhaver og Østerbroes mange relieffer i murvĂŠrket, og arealets mega-skala der kan nydes fra hver af lejlighederne.

Et meget enkelt dansk projekt der er vÊrd at bemÊrke. Nu mangler vi bare at fÄ alle de danske parkeringspladser op at ringe pÄ samme mÄde. Som vi har set den tyske tegnestue Topotek1 gÞre det.

LĂŠs tegnestuens egen beskrivelse af projektet nedenfor:

Sydlandsk stemning i Classensgade

“Classensgade 27 har fĂ„et deres helt egen sydlandske gĂ„rdhave. En smuk stenbelĂŠgning har aflĂžst bulet asfalt og et slidt baghus er blevet revet ned for at give plads til en miniature boldbane.

Andelsforeningen i Classensgade 27 ville gerne have en smuk og anvendelig gÄrd, hvor der var plads til beboernes mange cykler. De kontaktede tegnestuen 1:1 Landskab, som kom op med en lÞsning, hvor gÄrden fik en smuk teglbelÊgning, hvide slyngplanter og et landskab af krukker med potteplanter. Og cyklerne? De kom op langs husmurene i klassiske sorte cykelstativer.

  • Vi startede med at rydde op og smide ud. Asfalten blev brudt op, og det eneste, som fik lov at blive, var et gammelt vandbassin i sten. Derefter byggede vi en ny gĂ„rdhave op. Da gĂ„rden er lille, ville vi gerne skabe et rum, som var hyggeligt og intimt. Lidt ligesom en dagligstue – ja i virkeligheden kan man se stenbelĂŠgningen, som en slags ĂŠgte tĂŠppe, siger Jacob Kamp fra 1:1 Landskab og peger ned pĂ„ de sorte og gule teglsten, der ligger i et mĂžnster, der godt kunne minde om persisk tĂŠppe.

Inspirationen til det unikke mÞnster fik 1:1 Landskab ved at gÄ rundt pÄ Østerbro og se pÄ reliefferne i murvÊrket. Idéen var at skabe et mÞnster, som bÄde er flot, nÄr man kommer ind i gÄrden og nÄr man kigger ned fra sin lejlighed:

  • Vi ville gerne skabe en gĂ„rd, som var noget sĂŠrligt, og heldigvis var bestyrelsen i andelsforeningen med os. De havde modet til at gĂžre noget, som er radikalt anderledes. Det er vi utrolig glade for, siger Jacob Kamp og roser i samme Ă„ndedrag gartnerne for deres indsats: – gartnerne har virkelig lagt en ekstra indsats for at fĂ„ det til at se sĂ„ godt ud som muligt.

Hvor sydlandske gÄrdhaver ofte er belagt med granit, sÄ har 1:1 Landskab valgt at bruge klassiske danske telgklinker til belÊgningen. Det skyldes, at tegl er billigere og mere bÊredygtigt end granit, som ofte rejser halvdelen af jordkloden rundt, fÞr det lander herhjemme. Og sÄ bliver tegl smukkere med tiden, sÄ gÄrden kan holde i flere generationer uden at miste sit sÊrprÊg.

Langs husmurene er plantet hvide hortensia, som med tiden vil vokse op og skabe et blomstret tapet pÄ de skagensgule facader. Derudover skal beboerne selv sÊtte deres prÊg pÄ beplantningen ved at sÊtte blomster ud i krukker ligesom i de italienske gÄrdhaver.

I de senere Är har mange boligforeninger valgt at slÄ deres gÄrde sammen for at fÄ mere plads. Men en gÄrd behÞver ikke vÊre stor for at fungere godt, slÄr Jacob Kamp fast:

  • En god gĂ„rd er et hyggeligt sted med flere funktioner, sĂ„ alle ejendommens beboere har glĂŠde af den. Her i gĂ„rden er der mulighed for at spille bold pĂ„ det lille boldanlĂŠg, cyklerne stĂ„r pĂŠnt og ordentligt i de sorte cykelstativer og ved bĂŠnkene kan de voksne sidde og drikke en kop kaffe. Har man brug for at lave en fest, fjerner man bare krukkerne og stiller bordene op. Jeg vil gerne tale imod tendensen til at slĂ„ gĂ„rdrum sammen. Det bliver ofte store anonyme parker, hvor man ikke kender hinanden. De smĂ„ gĂ„rde derimod er et fĂŠlles mĂždested for hele ejendommen, hvor man samles og fĂ„r et socialt fĂŠllesskab.”

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/rasmusbronnum.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

2 Replies

  1. Maud Pedersen Svar

    Genialt, enkelt og super flot.
    Jeg arbejder med at finde og skabe nye kulturborter, sÄ mange tak for at vise dette, her har vi noget af det jeg leder efter :-) TAk

Reply