class_oppe-1

Ny belægning i Classensgade 27 – 1:1 Landskab

Det er altid dejligt at sende danske projekter afsted ud på nettet. Og jeg synes at tegnestuen 1:1 Landskab er kommet godt afsted med en ny gårdbelægning til Classengade 27 (Google Map) – kun et stenkast fra Søerne i Østerbro enden. De sidste 20 år har budt københavnerne mange [lidt for] kreative baggårds renoveringer med mærkelige stativer og stedsegrønt i hulabalula mønstre – hvor fyld næsten er for fyldets egen skyld. En anden tendens vi har set  i København er beboernes egen distancering til ‘det fælles’ areal. Hvor gårdarealet kræves opryttet af mere stringente beboere”da det ellers ikke er til at holde ud at se på oppe fra lejligheden”. Men i dette projekt er der en fin bro mellem belægningens haptiske materialitet i form af klassiske danske teglklinker lagt i et mønster inspireret af sydlandske gårdhaver og Østerbroes mange relieffer i murværket, og arealets mega-skala der kan nydes fra hver af lejlighederne.

Et meget enkelt dansk projekt der er værd at bemærke. Nu mangler vi bare at få alle de danske parkeringspladser op at ringe på samme måde. Som vi har set den tyske tegnestue Topotek1 gøre det.

Læs tegnestuens egen beskrivelse af projektet nedenfor:

Sydlandsk stemning i Classensgade

“Classensgade 27 har fået deres helt egen sydlandske gårdhave. En smuk stenbelægning har afløst bulet asfalt og et slidt baghus er blevet revet ned for at give plads til en miniature boldbane.

Andelsforeningen i Classensgade 27 ville gerne have en smuk og anvendelig gård, hvor der var plads til beboernes mange cykler. De kontaktede tegnestuen 1:1 Landskab, som kom op med en løsning, hvor gården fik en smuk teglbelægning, hvide slyngplanter og et landskab af krukker med potteplanter. Og cyklerne? De kom op langs husmurene i klassiske sorte cykelstativer.

  • Vi startede med at rydde op og smide ud. Asfalten blev brudt op, og det eneste, som fik lov at blive, var et gammelt vandbassin i sten. Derefter byggede vi en ny gårdhave op. Da gården er lille, ville vi gerne skabe et rum, som var hyggeligt og intimt. Lidt ligesom en dagligstue – ja i virkeligheden kan man se stenbelægningen, som en slags ægte tæppe, siger Jacob Kamp fra 1:1 Landskab og peger ned på de sorte og gule teglsten, der ligger i et mønster, der godt kunne minde om persisk tæppe.

Inspirationen til det unikke mønster fik 1:1 Landskab ved at gå rundt på Østerbro og se på reliefferne i murværket. Idéen var at skabe et mønster, som både er flot, når man kommer ind i gården og når man kigger ned fra sin lejlighed:

  • Vi ville gerne skabe en gård, som var noget særligt, og heldigvis var bestyrelsen i andelsforeningen med os. De havde modet til at gøre noget, som er radikalt anderledes. Det er vi utrolig glade for, siger Jacob Kamp og roser i samme åndedrag gartnerne for deres indsats: – gartnerne har virkelig lagt en ekstra indsats for at få det til at se så godt ud som muligt.

Hvor sydlandske gårdhaver ofte er belagt med granit, så har 1:1 Landskab valgt at bruge klassiske danske telgklinker til belægningen. Det skyldes, at tegl er billigere og mere bæredygtigt end granit, som ofte rejser halvdelen af jordkloden rundt, før det lander herhjemme. Og så bliver tegl smukkere med tiden, så gården kan holde i flere generationer uden at miste sit særpræg.

Langs husmurene er plantet hvide hortensia, som med tiden vil vokse op og skabe et blomstret tapet på de skagensgule facader. Derudover skal beboerne selv sætte deres præg på beplantningen ved at sætte blomster ud i krukker ligesom i de italienske gårdhaver.

I de senere år har mange boligforeninger valgt at slå deres gårde sammen for at få mere plads. Men en gård behøver ikke være stor for at fungere godt, slår Jacob Kamp fast:

  • En god gård er et hyggeligt sted med flere funktioner, så alle ejendommens beboere har glæde af den. Her i gården er der mulighed for at spille bold på det lille boldanlæg, cyklerne står pænt og ordentligt i de sorte cykelstativer og ved bænkene kan de voksne sidde og drikke en kop kaffe. Har man brug for at lave en fest, fjerner man bare krukkerne og stiller bordene op. Jeg vil gerne tale imod tendensen til at slå gårdrum sammen. Det bliver ofte store anonyme parker, hvor man ikke kender hinanden. De små gårde derimod er et fælles mødested for hele ejendommen, hvor man samles og får et socialt fællesskab.”

2 Replies

  1. Maud Pedersen Svar

    Genialt, enkelt og super flot.
    Jeg arbejder med at finde og skabe nye kulturborter, så mange tak for at vise dette, her har vi noget af det jeg leder efter :-) TAk

Reply