Glare-Macbook-500

Skal arkitektens skærm være spejlblank?

Nu vi endeligt er kommet lykkeligt videre fra tidligere tiders CTR monitors med glasskærm og dårlig kontrast, hvorfor så gå to skridt tilbage ved at købe en ny ‘fancy’ laptop med en [nok] endnu mere reflekterende skærm. Jeg står selv og er ved at hente mig en af de nye 15″ Macbook Pro i7 [inkl. lidt Windows 7, haha!], og undrer mig igen over at de kan plante en så uprofessionel skærm på deres ellers top tunede maskiner. Hvis man vil have sig en anti-glare [= normal?] skærm, ja, så koster det altså extra.Faktisk er der firmaer der producerer mat film som du kan klistre ud over din ny indkøbte glossy skærm!!

Sidste år begyndte visse undervisnings institutioner faktisk at advare mod de spejlende skærme. Brugeren har en tendens til at ændre sin arbejdsstilling i forhold til rummets lysreflektioner i skærmen.

– Hva siger arkitekterne derude. Kan vi få nogle Pros og Cons på banen. Nogle der har erfaringer med denne nye form for skærm fetisch – eller er designet alt for ‘lækkert’ til at kunne modstå selv for professionelle?

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=RJe7smjSRv8&w=500&h=310] 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/rasmusbronnum.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

0 Replies

 1. Thomas Graabæk Svar

  Skærmene har efterhånden så stor lysstyrke, at det “dæmper” reflektionerne. De blanke skærme har også en bedre kontrast og farvegengivelse, når der ikke er forstyrrende reflektioner.

  Fordelen er en skærm, der kan klare man holder fast i den eller vasker den med vand og sæbe. – Og hvis man virkelig hellere vil have en mat skærm, er prisforskellen jo ikke så stor…

  Skriver dette på en iPad med blank skærm 😉

 2. Rasmus Brønnum Svar

  Hej Thomas…

  Det er rigtig det med lysstyrken ‘brænder’ alle refleksionerne ud. Men det er når man skal have helt check på kontrasterne og de dybe toner at man ikke kommer uden om at det spejler i mørket. Eller fx hvis man kører med 3ds Maxs nye standard interface med mørker paneler.

  En ting er selvfølgelig farve- og billedkvalitet, og noget andet er det at man konstant er opmærksom på at man sidder på den ‘anden side’ af en skærm pga. refleksionerne. Nu vil jeg aldrig selv gøre brug af min laptop som en egentlig hardcore arbejdsmaskine mm at jeg sætter min eksterne 24″ skærm til (grundet arbejdstilling og størrelse). Så det jeg ønsker som et basic for min skærm er at den fungerer…alle steder (det er netop ideen med en laptop:-)

  Min egen kære mor købte sig [endnu] en ny computer efter at hun fik sig en glossy en af slagsen. Det var simpelthen for meget af det gode mht til spejlingen. Pludselig måtte hjemmekontoret møbleres om – og det pga af en lille spejlende skærm, haha!

  – Det der har undret mig er at der faktisk er mange der køber sig en ny computer uden at have tænkt over om det nu var en glossy skærm de egentlig ville ha.

 3. Thomas Graabæk Svar

  Jeg arbejder både på blanke og matte skærme. Både på laptops og stationære (stationære skærme kan jo også fås i både mat og blank). Jeg tænker slet ikke over forskellen og har intet imod nogen af delene.

  Hvis jeg skulle ud og købe skærm i dag ville jeg gå efter en blank, da jeg synes designet er pænest (bl.a. med skjult webcam).

  Jeg har ladet mig fortælle, at nye computere er mere miljøvenlige, da materialerne kan opdeles i “rene” kategorier som f.eks. aluminium, glas, o.s.v. Ved ikke om det er en “and”…

Reply