CHINAytyt

Ryger dit arkitektarbejde mon til Bangladesh?

“Every morning in Africa, a gazelle wakes up. It knows it must run faster than the fastest lion or it will be killed.
– Every morning a lion wakes up. It knows it must outrun the slowest gazelle or it will starve to death. It doesn’t matter whether you are a lion or a gazelle.
When the sun comes up, you better start running.”

– Citat om globalisering og out-sourcing fra The World is Flat 3.0

‘Vor mand i Bangladesh’

Forleden blev jeg gjort opmærksom på at Årstiderne Arkitekter havde slået en stilling op hvor de søgte en afdelingsleder til at lede deres produktionsenhed i Bangladesh (screendumb). Umiddelbart ser det ikke ud til at de skal til at bygge derude, og nærlæser man opslaget, ja, så skal de lokale medarbejdere undervises “i dansk byggeteknik”. Det at out-source er jo ikke noget der er helt nyt. De sidste 8-10 år har det, indenfor vores branche, været typisk at flere af visualiserings firmaerne har sendt en del af slave-arbejdet [læs. produktionsarbejdet] til østen, hvor timeprisen holder dem konkurrencedygtige på det danske marked.

Jeg skal ikke gøre mig til dommer for hensigten med opslaget, og ved heller ikke om det er det som Årstiderne Arkitekter har i sinde, men muligheden for, at lægge arkitektarbejdet udenfor de danske grænser, er der. Godt nok er det ‘kun’ projekteringen der kan standardiseres og laves, mere eller mindre, til metervare. For Sandheden er jo, at lige så let som det er at sende arbejdet derud hvor priserne vender, ligeså svært er det at opretholde proces-flowet og kontrollere kvaliteten.

Jeg har ihvertfald én gang for meget fået et bundt visualiseringer tilbage fra kina, til et projekt i Ørestaden, hvor der var regnskov med sump omkring bygningerne og 200 små kinesere på visualiseringen, haha!

– I forbindelse med globalisering kan det kun anbefales at gense forelæsningen “The World is Flat 3.0” af Thomas L. Friedman – forfatter og journalist på New York Times.

Jobopslag fra Årstiderne Arkitekter

Produktionschef
Vi søger en afdelingsleder til at lede vores produktionsenhed i Bangladesh, som kan tiltræde senest pr. 1. maj 2010.

Stillingen
Du får ansvaret for at udvikle og sikre produktionen af projekteringsopgaver, herunder at sikre nødvendig koordination mellem produktionen i Danmark og Bangladesh.
Endvidere bliver det din opgave at sikre, at produktionsenheden løbende bliver tilpasset mht. nødvendig kapacitet og kompetencer, herunder at undervise medarbejderne i dansk byggeteknik.

Vi forventer
Det er et krav at du er Arkitekt eller Bygningskonstruktør med et solidt kendskab til byggebranchen .
Udover relevant teknisk uddannelse skal du have erfaring mht. projektering og projektledelse samt have en stærk IT og Autodesk Revit baggrund.
Endelig skal du beherske engelsk på et højt niveau.
Vi forventer at du er min. 30 år, at du er selvstændig og struktureret samt at du på en naturlig måde forstår at skabe respekt om din person og dine faglige kompetencer.

Løn
Løn og øvrige vilkår på attraktivt niveau forhandles individuelt.

Ansøgning
Send din ansøgning samt CV som en Word fil mrk.”Produktionschef”  til Per Klitte pr. mail: pkl@aarstiderne.dk
Ansøgningsfrist: 25. marts

Vil du vide mere om stillingen kan du kontakte
tegnestuechef Per Klitte på 7024 1034 eller adm. Dir. Torben Klausen 4018 3232

0 Replies

 1. Tore Svar

  Der er faktisk en hel del arkitektvirksomheder der arbejder med outsourcing af “slavearbejdet” til steder hvor Arkitektforbundets lønsatser ikke er gældene.

  Jeg har snakket med flere tegnestuer, som har forsøgt sig med dette de seneste par år, men må sige at det er meget begrænset hvor mange gode erfaringer jeg har kunne finde frem… (historien med 200 kinesere på renderingerne går igen mange gange 😉

  Men kigger vi mod vest, så kan vi se at amerikanerne har gjort det med stor (/større?) succes i mange år, og at der findes mange (specielt indiske) firmaer som har specialiserer sig i at servicere amerikanske arkitektvirksomheder med billig tegnekraft.
  Så måske der kommer en danske drevet virksomhed i Indien som kan servicere den danske arkitektstand, frem for at de enkelte virksomheder forsøger sig hver især.
  Jeg kender faktisk til ét firma som prøver netop dette. Måske har de fat i den lange ende…

  Der hvor jeg syntes det blive rigtig spændende er i diskussionen om hvor de danske arkitekter skaber værdi kontra hvor de tjener deres penge.

  I dag tjenes pengene jo hovedsagelig på ’slavearbejdet’ (projekteringen), mens det innovative og værdiskabende (skitseringen/ideerne/designet) ofte gives væk i de tidlige faser – hvilke tegnestuer har ikke lavet gratis skitseprojekter i håb om at få en opgave?

  Danske Arks direktør Christian Lerche har i flere år prøvet at bringe fokus på netop dette dilemma, men det lader ikke til at der er mange i arkitektstanden der har hørt efter… endnu!

Reply