Augmented Reality alá 1988

http://vimeo.com/7805800

“They Live” (1988)

Der kører en del snak i disse tider om AR – Augmented Reality. Og det er jo ikke fordi at det er et nyt fænomen som sådan. Egentlig er en bogen stadig en af de ultimativ største repræsentanter for AR, med sin måde hvorpå vi [kropsligt] kan interagere med den givne information ved at aflæse, bladre eller arkivere. Men hvis man vil tilbage til de mere ‘postmoderne’ rødder så hedder det 1988, og John Carpenter’s film “They Live”. På mange måder en virkelig dårlig film efter nutidens standarder, men den skal have credit for sin visionære og dybt paranoide stil, hvilket også har lagt den på über-kult hylden hos mange filmnørder. (find torrent)

Augmented Paranoia

“They Live” lægger da også en helt anden vision for dagen i forhold til AR end den happy-go-lucky slags, som vi ser alle steder i disse tider. Her bliver vi præsenteret for en form for “anti” verden, hvor alting er falskt og anderledens rekonstrueret, i bedste The Matrix stil. Filmen er ikke en præsentation der kan få dollartegnene frem i øjnene på IT investorerne – her er ikke noget med smarte find-lige-vej-for-mig apps, VR-tourguides eller lag-på-lag information af dit sociale netværk overført til den café du rent  faktisk befinder dig på.

Ser man bort fra filmens negative vinkel, så peger den på den mulighed vi alle snart vil få [har?], hvor vores omverden er bruger-genereret, customizable og med “preferences”…Og det er næsten spøjst at virkeligheden kun vil være at mulig at opleve ved at sætte dine tekniske sanseapparater til “default” – et begreb der har noget tørt over sig, som noget man ikke har taget stilling til.

ARTVERTISER

På mange måder er “They Live” [rent teknisk] udført i Julian Olivers projekt ARTVERTISER. Her er filmens brain-wash posters – som vel kan overføres direkte til vores egen nutids reklamekatedraler – udskiftet med alverdens kunstværker.

[vimeo 9291451 h=360&w=500] 

Reply