stan-4

Arkitektens bibliotek #1 – Stan Allen

Arkitektens bibliotek
I slutningen af 2009 udgav Yale University Press i samarbejde med Urban Center Books her i New York, bogen “Unpacking My Library: Architects and Their Books”. Nedenfor kan du læse en let oversættelse af bogens første interview (ud af 10) med Arkitekten Stan Allen. Udover en snak om hans forhold til litteratur, og en personlig top 10 liste over bøger, så er der også 4 billed uddrag fra hans bogreol der tæller op imod 1.800 bøger.

Stan Allen
Stan Allen er en amerikansk arkitekt og uddannet ved Brown University, The Cooper Union og Princeton University. Han har sin egen tegnestue, Stan Allen Architects ved siden af sit virke som rektor på Princeton School of Architecture. Stan Allens har bla. skrevet bogen: “Practice. Architecture, Technique and Representation” (2000) – læs her en artikel om bogen.

Interview med Stan Allen


Stan Allen: Jeg har altid fastholdt at arkitektur er en materiel praksis. Med det mener jeg at den er til stede i og omkring os. Arkitektur har en medfødt gave i og med at det kan tilføre verden noget nyt ved at  transformere allerede kendte værdier. Men samtidig er det også sandt at disse ’oversættelser’  mellem det at tegne og det at bygge foregår i et langt større flow af billeder og ideer. Jeg mener at man for at kunne navigere effektivt i denne nye form for informationsmættet kontekst har brug for at træne, hvad Michael Speaks kalder for, Design Intelligens (se online forelæsning her). Med dette begreb forstår Speaks intelligens på to måder. På den ene side, peger det på at arkitekter har en helt særegen ekspertise, som er helt unik i deres egen disciplin. Design Intelligens er i den forstand en ekspertise hvormed tanken kan løse de problemer der relaterer sig til arkitektur. På den anden side, så fremsætter det også at arkitekter har behov for at være åben overfor den ’buzz’ der forgår udenfor arkitekturens egen verden – på samme vis som militærets intelligens er sammensat af rygter og fragmenterede informationer fra suspekte kilder. Med uendelige mængder af samtidig information til rådighed, så er det ikke længere det at få adgang til informationen der er vigtig, men i stedet evnen til at bearbejde, organisere og visualisere denne information.

Den noget eklektisk læseliste jeg selv har foreslået repræsenterer et tværsnit i min personlige design intelligens, som den er lige nu. Der er både klassike arkitektur tekster (af Reyner Banham, Robin Evans og Robert Venturi), to noveller og essays af Gregory Bateson og John Brinckerhoff Jackson der understreger vigtigheden af landskab og økologi i min seneste tænkning. Jeg har inkluderet Dave Hickey’s essay samling Air Guitar, og en næsten glemt bog af Jane Jacobs, Systems of Survival, som Dave Hickey faktisk anbefalede mig. Jane Jacobs and Dave Hickey…hvem havde troet det? Måske det vil motivere andre til at studere dem begge nærmere.

Q: På din bogreol  (ca. 1.800 stk) har du en del bøger omkring den, såkaldte, kritiske teori versus historien. Og der er flere værker der springer i øjnene, af f.eks. Walter Benjamin, Terry Eagleton, Manfredo Tafuri, Fredric Jameson, Slavoj Zizek og flere bøger om Dada og surrealisme. Med bøger af Yve-Alain Bois, Rosalind Krauss og Hal Foster er det kun naturligt at spørge om hvad disse bøger betyder for dig?

Stan Allen: Et bibliotek er et snit på tværs af viden felter, men tiden er også indeholdt heri, ligeså er de skift i ideer som faget har været igennem. De bøger du lige har nævnt tilhører en tid hvor arkitekturen var dybt engageret i filosofi, og lånte koncepter fra en lang række kilder, og specielt fra linguistic analogy som en måde at forstå arkitektur. Alle disse ideer var meget betydningsfulde på den tid, og de gjorde deres arbejde og bragte diskussionen videre til et nyt sted. I dag ville jeg nok være mere tilbøjelig til at mene at arkitekturens egen historie, objekter og processer er nok til at bibeholde en konsistent platform for argumentation uden behov for at inddrage koncepter fra andre fag felter.

På den anden side er min interesse for maleri og skulptur uslukkelig. Jeg er gift med en kunstner , og de første projekter jeg fik bygget som arkitekt, var en serie kunst gallerier i New York. Jeg bliver ved med at lære nye ting gennem kunstverden. Her på kontoret refererer vi ofte til malere som værende arkitekter, og min bogreol derhjemme er fyldt med kunstbøger. Kunstverden er et stort sted, og det genererer mange diskurser. Den har en enorm bredde og en form for intellektuel agility som du ikke finder i arkitektur tekster særlig ofte (Her tænker jeg f.eks. på en som Dave Hickey). Det er meget interessant at kunstverden lige nu er vældig interesseret i arkitektur. Rosalind Krauss forekommer f.eks. regelmæssigt på arkitektur læselisterne.

Q: Med henblik på din undervisning på Princeton, og dine egne tekster, hvordan vælger du Hvad du læser?

Stan Allen: Det meste af det jeg læser nu om dage er direkte rettet. Med det mener jeg, at om det er en lille tekst jeg skriver eller et kursus jeg afholder, så har jeg altid behov for at grave noget frem. Om det så er Gregory Bateson om økologi, Bruno Latour og videnskab eller The Smithsons ”As Found” (den typiske teori). Mine egne tekster er, på godt og ondt, altid drevet af referencer. Jeg har brug for disse små uddrag og citater til at bygge ovenpå, for at kunne sige noget mere eller mindre originalt med udgangspunkt i noget jeg har fundet.

Q: Har de nye generationer af arkitektstuderende stor appetit på at læse og samle bøger?

Stan Allen: Det er svært at sige. Den her generation får deres information på forskellig vis, og de er sultne på en helt anden måde. Der helt utroligt meget information til rådighed i dag. Jeg tror at det for min generation var et spørgsmål om overhovedet at få adgang til informationen. I dag er problemet mere at man skal gennemskue hvad der tæller imellem ofte ubrugeligt information.

Q: Nogen  ville sige at Stan Allen er en meget rationel, præcis og dog, til tider, poetisk arkitekt. Er der en vigtig kvalitet i det at kunne forestille sig som der går ud over det daglige arbejde?

Stan Allen: Jeg tror det er meget præcist. Jeg ser ikke disse bøger som en del af en kanon, men mere at de åbner op for nye muligheder, til andre verdener. Det er de tilfældige sammenlæsninger og kombinationer der virkelig tæller.

Stan Allens top 10 bøger:


– Nedenfor kan du læse om hver enkel af de 10 bøger som Stan Allen har sat ind på sin top 10 over de bøger der betyder mest for den faglighed han står for den dag idag.

Reyner Banham Theory and Design in the First Machine Age (1960) – Google Books

– First published in 1960, Theory and Design in the First Machine Age has become required reading in numerous courses on the history of modern architecture and is widely regarded as one of the definitive books on the modern movement. It has influenced a generation of students and critics interested in the formation of attitudes, themes, and forms which were characteristic of artists and architects working primarily in Europe between 1900 and 1930 under the compulsion of new technological developments in the first machine age.

Gregory BatesonSteps to an Ecology of Mind (1972) – Google Books

– Bateson examines the nature of the mind, seeing it not as a nebulous something, somehow lodged somewhere in the body of each man, but as a network of interactions relating the individual with his society and his species and with the universe at large.

Robin EvansTranslations from Drawing to Building and other Essays (1990) – Amazon.com

– This book brings together eight of Evans’s most significant essays. Written over a period of twenty years, from 1970, when he graduated from the Architectural Association, to 1990, they represent the diverse interests of an agile and skeptical mind. The book includes an introduction by Mohsen Mostafavi, a chronological account of the development of Evans’s writing by Robin Middleton, and a bibliography by Richard Difford.

Dave Hickey – Air Guitar: Essays on Art and Democracy (1997) – Amazon.com

– The 23 essays (or “love songs”) that make up the now classic volume Air Guitar trawl a “vast, invisible underground empire” of pleasure, through record stores, honky-tonks, art galleries, jazz clubs, cocktail lounges, surf shops and hot-rod stores, as restlessly on the move as the America they depict. Air Guitar pioneered a kind of plain-talking in cultural criticism, willingly subjective and always candid and direct. A valuable reading tool for art lovers, neophytes, students and teachers alike, Hickey’s book–now in its third edition–has galvanized a generation of art lovers, with new takes on Norman Rockwell, Robert Mapplethorpe, Stan Brakhage, Andy Warhol and Perry Mason. In June 2009, Newsweek votedAir Guitar one of the top 50 books that “open a window on the times we live in, whether they deal directly with the issues of today or simply help us see ourselves in new and surprising ways,” and described the book as “a seamless blend of criticism, personal history, and a deep appreciation for the sheer nuttiness of American life.”

John Brinckerhoff Jackson A Sense of Place, A Sense of Time (1994) – Amazon.com

– J. B. Jackson, a pioneer in the field of landscape studies, here takes us on a tour of American landscapes past and present, showing how our surroundings reflect important changes in our culture. Arguing that our urban environment makes us increasingly concerned with time and movement rather than place and permanence, Jackson examines the new vernacular landscape of trailers, parking lots, roads, and shopping malls, and traces the development of dwellings in New Mexico from prehistoric pueblo villages to mobile homes.

Jane JacobsSystems of Survival: A Dialogue on the Moral Foundations of Commerce and Politics (1992) – Amazon.com – Wikipedia

– Jacobs argues that modern societies utilize two distinctive moral systems–one being suited to the world of commerce, the other to the world of politics. Commercial morality is unsentimental, nonpartisan, and efficacious; political morality is personalistic, expansive, and vaguely altruistic. The problem is that we don’t always know which system of morality to employ in concrete situations. Furthermore, the wrong choice can have disastrous consequences. Unfortunately, Jacobs invents a rather wooden cast of characters who engage in a Socratic dialog that reproduces the author’s perspective on the two fundamental types of morality. As a result, the book’s credible philosophical message becomes obscured by the superficiality and hamfistedness of the characters’ conversations. A few readers may find Jacobs’s literary device helpful; most will find it distracting.

Stephen Kern The Culture of Time and Space 1880-1918 (1990)Google Books

– This book brims with ideas and insights, evidence and examples, and provides the most comprehensive account of the life of the mind in these crucial decades before the First World War, when so much of our modern world was formed and fashioned. Kern’s command of art and literature, painting and architecture, philosophy and psychology, physics and technology is awesome: he moves from Proust to Picasso, Einstein to Stravinsky, with consummate ease and unquenchable enthusiasm.

Seichou Matsumoto – Ten to Sen [Points and Lines] (1986) – Amazon.com

– A crime story from Japan. A senior official in a ministry tainted with scandal. A dining car receipt. A name missing from a passenger list. And a young man and woman dead on a beach in an apparent suicide. Disconnected points, but not to a determined detective who keeps searching for the lines that link the living and the dead.

Thomas PynchonGravity’s Rainbow (1973) – WikipediaGoogle BooksAmazon.com

– The major portion of Gravity’s Rainbow takes place in London and Europe in the final months of World War II and the weeks immediately following VE Day, and is narrated for the most part from within the historical moment in which it is set. In this way, Pynchon’s text enacts a type of dramatic irony whereby neither the characters nor the various narrative voices are aware of specific historical circumstances, such as the Holocaust and, except as hints, premonitions and mythography, the complicity between Western corporate interests and the Nazi war machine, which figure prominently in readers’ apprehensions of the novel’s historical context.

An intricate and allusive fiction that combines and elaborates on many of the themes of his earlier work, including preterition, paranoia, racism, colonialism, conspiracy, synchronicity, and entropy, the novel has spawned a wealth of commentary and critical material, including reader’s guides, books and scholarly articles, online concordances and discussions, and art works. Its artistic value is often compared to that of James Joyce’s Ulysses. Some scholars have hailed it as the greatest American post-WW2 novel, and it has similarly been described as “literally an anthology of postmodernist themes and devices”

Robert Venturi Complexity and Contradiction in Architecture (1966) – Google BooksAmazon.com

– First published in 1966, and since translated into 16 languages, this remarkable book has become an essential document in architectural literature. As Venturi’s “gentle manifesto for a nonstraightforward architecture,” Complexity and Contradiction in Architecture expresses in the most compelling and original terms the postmodern rebellion against the purism of modernism. Three hundred and fifty architectural photographs serve as historical comparisons and illuminate the author’s ideas on creating and experiencing architecture.Complexity and Contradiction in Architecture was the winner of the Classic Book Award at the AIA’s Seventh Annual International Architecture Book Awards. 

Reply