"Vi bygger huse helt nede i jorden"

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=tfbAKwgoEII&w=500&h=310]

Glatbarberet og i et plan, er hvad man kan kalde Interbygs typehuse. Det ser jo ud som det plejer – men er heeeelt uden problemer. ‘Problemfrit’ har åbenbart overtaget ’samtalekøkkenet’ som et nyt salgsparameter.

phdomslag.gif

Jeg fik lyst til lige at åbne Anders Høyer Toft´s Ph.D. afhandling fra Arkitektskolen i Aarhus i 2001. Inspireret af Koolhaas´ “The Generic City”, S,M,L,XL (Byen uden Egenskaber efter oversættelse af Morten Daugaard AAA), og den kritiske åbning af arkitekturen, som han står for, bruges problematikken omkring det danske parcelhus som billeddannelse for endnu en åbning af det arkitektoniske felt.

– Download Phd: Huset uden egenskaber, 184 sider (PDF)

Alternativt kan du læse en kortere artikel af Anders Høyer Toft, i Nordisk Arkitekturforskning 2004:
Generic [modern] Architecture -Field, Actor-Networks and Pragmatism

Kilde: Interbyg, Anders Høyer Toft og Jesper Reiter 

0 Replies

 1. Fredrik Gyllenhoff Svar

  Så lige reklamen der lokker med “Få vores guide til byggeriets faser – helt uden snobbede arkitekter”.
  WTF?! Hvis valget var mellem at få en arkitekt på og bo i en af interbygs parcelhuskister med lækkert sort tyskertegl, ja så var det ikke svært at vælge. At vælge en interbyg gulstensrede, er lissom at shoppe fedt tøj i Føtex. It’ll keep you warm but It aint gonna make you look sexy..

 2. Jesper Pagh Svar

  Interessant nok at det er lykkedes for arkitekter at distancere sig så meget fra folks hverdagsliv og reelle samfundsmæssige problemer – i sprog og handling – at det for et typehusfirma er naturligt ikke blot at differentiere sig fra, men ligefrem at definere sig selv i opposition til arkitektstanden.

  Fredrik; selvom jeg er enig med dig, så tror jeg ikke at Interbyg bekymrer sig over, om de kommer til at støde et par stykker fra kultureliten på manchetterne. Mens arkitektstanden våndede sig, omsatte Interbyg i 2008 for godt og vel 1 mia. og lavede et resultat på små 130 mio.

  I 2010 har typehusfirmaer og deslige sandsynligvis større indflydelse på, hvordan danskerne bor end den samlede arkitektstand.

  Interbygs kunder vælger ikke et typehus fordi de er dårlige mennesker eller for at straffe arkitektstanden, men fordi de benytter sig af deres frie vilje til at bo et sted, som faktisk opfylder deres behov og drømme om en bolig. –Uanset om vi som arkitekter og designere synes at et sort glaseret tegltag er en dårlig idé.

  Er arkitektstandens vigtigste opgave at sikre ‘arkitektonisk kvalitet’ (et begreb, som vel nærmest pr. definition kun giver mening for arkitekter)? Og hvis det er det, og Interbygs huse ikke rummer ‘arkitektonisk kvalitet’, men det ikke desto mindre er sådan et stort flertal af befolkningen (markedet) foretrækker at bo – hvilken relevans har arkitektstanden så i samfundsmæssig sammenhæng som andet end en leverandør af et luksusprodukt til en selvbevidst elite?

 3. Rune Huvendick Jensen Svar

  uha, uha Jesper – det var noget af en lille højre til kæben du fik ind der – men jeg er egentlig ret enig – og det er vel også derfor arkitekturen i disse år i højere grad indskriver sig i politiske, brandingsmæssige og andre generelle værdidiskusioner for at (genop)finde sin berettigelse og relevans. For der er vist ingen tvivl om, at selvom arkitektonisk kvalitet kan blive en noget abstrakt størrelse for mange af os ikke-arkitekter, så kan arkitekturens markedsføringsværdi give rigtig megen mening for alle mulige typer beslutningstager, pengemænd og andet godtfolk…

Reply