EXT_01_entrance

Christensen & Co vinder Rådhuset i Lund

Nyt Rådhus i Lund
Det blev Christensen & Co der vandt konkurrencen om Lunds nye rådhus – en bygning der omfatter hele 25.000 m2, og skal opføres i to etaper. Projektering af første etape er allerede igangsat og Lund kommune har bevilget en kvart million til byggeriet af denne del. Læs mere om CCO’s forslag nedenfor. Alternativt kan du se mere her hvor du også kan hente  den samlede aflevering som pdf.

CCO teamet:  Michael Christensen, arkitekt MAA, Håkan Sandhagen, arkitekt MAA, SAR/MSA, Andreas Michelsen, arkitekt MAA, RIBA, Anne Clausen, arkitekt MAA, Birgir Örn Jonsson, arkitektpraktikant, Gitte Höjrup, arkitekt MAA, Jesper Kusk Pedersen, arkitekt MAA, Mikkel Hermann Sörensen, arkitekt.

– Læs den samlede dommerbetænkningen (PDF)

.

De 4 andre konkurrenceforslag:
Næsten 80 arkitekter fra hele Europa ansøgte om at komme med i konkurrencen. Læs mere om de resterende 4 afleveringsforslag fra dem der var prækvalificeret: Tony Fretton (pdf), FOJAB (pdf), 3XN (pdf) og Lund & Valentin (pdf). Alle projekter kan hver især downloades som et samlet PDF dokument.

Christensen & Co’s forslag: En enig dommerkomite udtaler bl.a.: Forslaget fra CCO skaber en unik bygning baseret på kreative og kompetente løsninger, som er tilpasset både stedet og bygningens indhold. Det nye rådhus bliver en elegant og skulpturel bygning, som kombinerer åbenhed mod parken med større tyngde mod Lunds gamle bycenter. Bygningens forskydninger i skala og højde skaber et dynamisk spil mellem lys og skygge og det nye rådhus har både værdighed og stor signalkraft, som netop har været efterspurgt af Lund Kommune.


Det nye rådhus skal placeres centralt midt mellem Lunds gamle fine bymidte og et stort parkområde vest for centrum. Bygningen er skulpturelt udformet og fremtræder som en facetteret krystal med facader som veksler mellem glas og lyse lukke partier. Skalaen er brudt ned så det relativt store hus, integreres positivt i den karakteristiske bymæssighed som kendetegner Lund. Det skulpturelle udtryk og den varierede facadekarakter, medvirker til at det nye rådhus vil opleves levende og dynamisk, både i det ydre og det indre.

Bygningen har stor åbenhed og transparens og parkens frodige stemning trækkes med helt ind i huset og et åbent galleri langs parken forbinder alle husets fællesfunktioner og skaber et åbent livligt socialt rum, som forbinder både ansatte og gæster i bygningen.

Nord for bygningen skabes en ny markant by-plads, som løfter sig op langs facaden og skaber adgang til en ny cykel og gangbro ved banegården Lund C. Rådhuset udgør en afgørende del i borgernes oplevelse af mødet med den kommunale administration og pladsen udgør således en direkte forlængelse af det offentlige rums forlængelse ind i entré etagen. Her findes café, udstillingsområder og informationsområde. Den åbne udadvendte bygning bliver et symbol på det åbne og demokratiske samfund – et rådhus som byder velkommen og som vil opleves imødekommende for både gæster og ansatte.

Rådhuset har en meget ambitiøs miljøprofil, som betyder at bygningen kun kommer til at bruge en brøkdel af den energi som er normalt for denne slags bygninger. Sunde og miljørigtige materialer, et avanceret energikoncept baseret på naturlig ventilation, solenergi og grundvandskøling samt grønne tage, medfører at Lunds rådhus bliver det grønneste rådhus i Sverige.

 

Reply