HLA - Billede 40

Er tegnestuerne dygtige nok til rekruttering?

HenningLarsen.com
Der var engang hvor mange af de danske arkitektfirmaer havde forfærdelige websites. Men med lidt opsving hist og pist, fik de fleste fået styr på deres website og kommunikation. Her i 2010 er basale ting, som f.eks. billeder af medarbejderne, deres mail/telefon nr. og hvilke projekter de har deltaget i, helt helt elementære punkter. Henning Larsen Architects gik i luften med deres nye website i denne uge…og det er et godt stykke arbejde. Se fx deres nye funktion ‘dit Magasin’ hvor kunden kan sammensætte HLA referencer efter behov.

Rekruttering er vel en konstant proces
En af de tendenser vi endnu ikke har set i arkitektbranchen, i den måde der kommunikeres på, er en generel konkurrence om at få fat på deres medarbejdere. Selvfølgelig vil alle firmaerne have de mest kvalificerede ansatte, men i stedet for at kommunikere hvorfor netop deres firma er den bedste arbejdsplads i Danmark, ja, så overlades det lidt for meget til hvad rygterne siger:

…Hos xxx er det “først ind, først ud”, hos xxx er ledelsen et cirkus, hos xxx får de ikke overarbejdsbetaling, hos xxx ansætter de ikke fødedygtige kvinder, hos xxx er det umuligt at arbejde selvstændigt, hos xxx er MUS-samtalerne en joke, hos xxx har de rundsave på albuerne, hos xxx taler de om flad struktur, mens det modsatte er sandheden, hos xxx satser de ikke på dig på det lange sigt, hos xxx er medarbejderne ikke med på råd ved nye ansættelser, hos xxx ved du aldrig om du står øverst eller nederst på listen når der skal fyres!

“En racerkører ville jo aldrig skifte til et nyt bilmærke, uden først at undersøge hvad den nye bil kan gøre for ham”

Det moderne bytteforhold
Det vi mangler i arkitektbranchen er et naturligt fokus på det moderne bytteforhold mellem arbejdsgiver og -tager. Og det på en måde hvor det er let at sammenligne de mulige arbejdspladser.

Der er langt fra at man på websitet under ‘job’ skriver “Vi søger altid efter talenter”, til at man som mulig ansøger får besvaret: Hvordan organisationen er opbygget omkring medarbejderen, om HR strategien er troværdig, om MUS-samtaler bliver løbende fuldt op, om der er et godt medarbejdersammenhold eller klub, personalegoder, gå-hjem-møder, sommerfester, holdning til overarbejde, holdning til børnefamilier, sammensætning af teams, intern efteruddannelse, tværfaglighed, åbenhed, barselsordning, hjemmearbejdspladser, individuel innovation, forskning, mulighed for orlov, studieture, netværket kan udvides, interne diskussioner, konkurrence vs projektering, videndeling (og hvordan), karrierermuligheder, mentorordninger eller bare lidt om seniorordninger (hvis de altså findes).

Altsammen er det områder der kan få selv de bedste og mest fastansatte til at overveje et skift af arbejdsplads. Og ofte kan det gøres en smule galant ved at have en række (overbevisende) testimonials fra medarbejderne selv – karriermæssige overvejelser der fortælles ud fra den personlige historie. Et eksempel er her hos Novo Nordisk (se fanebladene), eller karriererhistorier her hos TRYG.

Homo Conexus – arkitekterne er under forandring
Hvis der skulle sidde en tegnestueleder og tænke, at det ovenstående er helt ude i skoven, ja, så kan svaret muligvis være at arkitekter generelt er dårlige til at stille krav til de (få) arbejdspladser der er. Men med de nye generationer der vil det hele på en anden måde, så er det nok ikke helt forkert. Og jeg vil i den forbindelse lade min lille spørgeundersøgelse “Arkitekt: Ansat eller Selvstændig” tale for sig selv. For når det, helt usædvanligt, viser sig at over 70 % af arkitekterne enten drømmer, ønsker eller allerede planlægger en fremtid som selvstændig, så kunne det være udtryk for at noget mangler, eller at noget skal ændres i den måde tegnestuerne fungerer. Omvendt kan det jo også være udtryk for at vi alle har en iværksætter i maven:-) 

Reply