George Bolster Conditioned_thescienceofdesign

HOMO CONEXUS og Netværksarkitekter

– Billede af den irske kunstner George Bolster. Et billede jeg synes er super godt til at vise den naturlighed som de yngste generationer finder i den nye teknologi.

“…Meget¬†tyder p√•, at netv√¶rksmennesket bliver fremtidens n√łglemedarbejder. Men har [Arkitekt]lederne forst√•et, hvad netv√¶rksbegrebet d√¶kker over, og hvilke krav overgangen til netv√¶rkssamfundet stiller til deres ledelse?” – Bay

Kan du huske for 10-12 √•r siden, da du stadig kendte nogen der ikke havde mobil? Eller for 2-3 √•r siden da du stadig kendte nogen der ikke var p√• Facebook eller MySpace? Den tid er godt og vel forbi. Nu skal du t√¶nke dig rigtig godt om for at kunne forklare fordelene ved ikke at v√¶re ‘derude’…for det er jo der alle de andre er. N√•r vi n√•r 2011 vil vi se at e-mailen er blevet den nye sms, og det handler jo ikke om at det hele g√•r meget hurtigere…det handler om at det er meget lettere.

“….For de nye typer medarbejdere er udvidelsen af netv√¶rket vigtigere end penge, prestige i jobbet eller noget som helst andet. At tage et job bliver blot en del af den netv√¶rks-udvidelse, der er central for deres livskvalitet og identitets-skabelse.” – Bay

Diskussionen om en Web 2.0 identitet nu er noget for netop din skr√łbelige personlighed er forbi. Det er et nyt pr√¶mis for os alle. Tidligere n√łglebegreber som PRIS og KVALITET er blevet super udfordret af nye begreber som fx.¬†CONVENIENCE – tilg√¶ngelighed (fx iTunes der gjorde det let at k√łbe musik).¬†Her handler det ikke om ‘det ene’ eller ‘det andet’, men i stedet det i-mellem. At forkorte, udglatte og optimere distancen til det du, og andre, gerne vil have. Det handler om brugerflade, og ikke mindst, hvordan du forst√•r dig selv, og bev√¶ger dig p√• denne flade. Og m√•ske vigtigst af alt, at give noget af det du gerne vil have fra andre.

Forfatteren Morten Bay kalder denne nye mennesketype for Homo Conexus, det forbundne menneske. Et menneske hvis arbejdsv√¶rdier, indk√łbsvaner, identitetsskabelse og tankegang er radikalt anderledes end tidligere. ¬†“Netv√¶rksmennesket i dag t√¶nker kollektivt p√•, hvordan man hj√¶lper hinanden frem mod et f√¶lles m√•l. Det handler ikke om at t√¶nke p√• sit eget ego, men om at f√• et st√łrre netv√¶rk”.

Netværk = Muligheder
M√•ske du allerede er feed-up med ordet ‘netv√¶rk’, og i den forbindelse synes jeg selv at ¬†det er befriende at bruge ordet ‘muligheder’. Et eksempel fra bogen er diskussion om uddannelser som fx. sygeplejerske – en uddannelse der har sv√¶rt ved at brede sig ud i andre netv√¶rk andet end et arbejde p√• sygehus. Hvis en uddannelse kun kan love ringe muligheder for videruddannelse og ber√łringsflade med andre erhverv, ja, s√• vil de nye generationer holde sig v√¶k.

Jeg kan anbefale at gribe fat i bogen Homo Conexus (se bogpriser.dk – ca. 250 kr), men liges√• meget, at l√¶se denne super konstruktive anmeldelse og kritiske gennem af bogen der bem√¶rker sig ved, at forfatteren selv svarer med en mindst liges√• lang kommentar! – l√¶s anmeldelse og klummen: “Danske ledere ser kun toppen af netv√¶rks-isbjerget”

“….Jeg har set unders√łgelser, hvor lederne tror, de kan styre netv√¶rket mellem deres medarbejdere. Jeg g√łs, for s√• har de ikke fattet noget som helst” – Bay

Danske ledere fastholder hierarkiet
“netv√¶rksmennesker ikke vil l√•ses fast og st√• stille, men at de hele tiden f√•r lov til at udvide deres netv√¶rk,¬ę siger han. Han r√•der derfor HR-afdelingerne til at st√• for at oprette uafh√¶ngige netv√¶rk, b√•de internt og eksternt, der styrker relationer mellem medarbejderne, uden at de styres af ledelsen.

Som [tegnestue]leder, hvor meget kontrol har du brug for at have? Hvor meget kan du overlade til folk selv? Er ordet ‘kontrol’ overhovedet det rigtige ord? Er det muligt at lede andre uden af lede?¬†Det er nogle af de ting som dirigenten Itay Talgam giver nogle super gode eksempler p√• med musiks sans for samarbejde!

.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=R9g3Q-qvtss&w=500&h=310]

.

Hvorfor lige en BLOG? RasmusBr√łnnum.dk
Forleden kom jeg i tanke om hvorfor jeg egentlig startede den her lille ‘netv√¶rksenhed’ – min BLOG. For sm√• 3 √•r siden, da jeg sad p√• en arbejdsplads der havde det med at sprede de yngre medarbejdere ud i de faste projekt teams (dem med faste pladser:), var der noget der slet slet ikke virkede for mig. Rent projektm√¶ssigt var det helt fint, men rent udviklings- og netv√¶rksm√¶ssigt var det ikke gennemt√¶nkt. Og i stedet for at n√łjes med frokosten som den daglige historie- og videndeler, ja, s√• var en hurtig BLOG jo en perfekt teknisk l√łsning. Et samlet referencepunkt for viden, der tidligere blev sendt rundt via e-mail…hvor de alt for ofte druknede i in-boksen eller endte som endnu et bookmark. Bloggen var et √•bent netv√¶rk hvor alle der havde lyst, tid eller interesse kunne kigge, kommentere og hente information – hvad de ville, n√•r de ville. F√łrst var vi 2-3 stykker. Hurtigt kiggede vennerne ind forbi, eller fik en mail om at de skulle lige kigge p√• det sidste indl√¶g. Og nu er vi 700-800 om dagen. Altsammen fordi det var¬†convenient i form af at v√¶re i netv√¶rk. 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/rasmusbronnum.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Reply