The-good-artist---banksy

Good Architects Copy; Great Architects Steal

The-good-artist---banksy
– Billede: Fra Street Artist, Banksy udstilling i Bristol, 2009.

Reinvent Your Favorites
Det er et dejligt provokerende udsagn Pablo Picasso lagde frem i sin tid: “Good Artists Copy, Great Artists Steal”. Med det mente han at vi alle bygger videre på hinandens skuldre (fremgang) ved at kopiere og genbruge. Men den største kunstner stjæler så det driver, og er derfor nødt til at slette sine spor ved at sløre ideens oprindelse ved at transformere, forbedre og gentænke. Så ved at kopiere er det i virkeligheden et forsøg på at være en anden, eller noget andet. Når du stjæler så gør du det til dit eget.

(Mon James Cameron har stjålet Disney’s Pocahontas til sin Avatar film? – kilde)

.

Borrowing Brilliance
Jeg fandt lidt af Picassos tanker om at ‘låne’ fra anden side, hos multitalentet David Kord Murray. I hans bog Borrowing Brilliance beskriver han hvordan den kreative tankeproces fungerer – hvordan man opbygger en idé. Og her indkluderer han også begrebet om at kopiere (låne), og videre, hvordan man transformerer (slører). Men han folder det lidt mere ud ved at tale om 6 steps:

1. Definer problemet du er ved at løse, 2. Lån (stjæl) ideer fra steder med tilsvarende problemer, 3. Sammensæt og kombiner dem, 4. Kog dem ned til en samlet løsning, 5. Vurder styrker og svagheder ved løsningen, 6. Eliminer svagheder og forbedre styrker.

Det giver fin mening når David K. Murray taler om at kombinere, sammensætte og sammensmelte, udvælge og forbedre. I forvejen kigger vi jo hinanden over skulderen konstant – kolleger, konkurrenter, andre industrier og kreative fag, videnskaben og kunsten. Vi snakker bare ikke så meget om det.

.

“[Apple] have always been shameless about stealing great ideas”

Steve Jobs

Der er vist ingen der er i tvivl om, at Steve Jobs og Apple har det sorte bælte i at bygge videre på allerede kendte ideer – det var jo sådan de startede showet i sin tid. Men de er så også virkelig gode til at stjæle, og til at forbedre ideerne. De er det band der hugger en andens sang…men ofte performer den 100 gange bedre. Det var ikke tilfældet da PC’s store nye styresystem, Windows Vista, landede for nogle år siden. Her forsøgte Windows at kopiere Mac’ens brugerflade uden at viderudvikle hvordan man får systemet til at køre med mindre RAM og med mere regnekraft. De glemte at ’stjæle’ svaret på spørgsmålet: “hvordan kan vi skabe noget der er smukt og funktionelt”

.

Du kan altid stjæle fra dig selv
Det er nok sådan at der ikke kun kopieres fra de bedste og mest kendte projekter. Jeg er sikker på at mange arkitekter kopierer og, såkaldt, stjæler fra de uendelige bunker af dårlige, forbigåede eller glemte projekter hvorimellem man kan være heldig at finde det helt helt rigtige. Og i det perspektiv, så gælder det vel også ens eget projektarkiv af tidligere konkurrencer og skitser.

“Er vi arkitekter mon født med ondt i r….?” Det er her du svarer: “nej, men vi har en stærk faglig stolthed”. Jaja, det har de fleste professionelle fagfolk, men det er som om der er noget mere på færde når det kommer til vores lille ‘arkitektur cirkus’. Vi ved jo udemærket godt at arkitektur er langt mere kompleks end et stykke brugsdesign, og handler om mange flere ting end de bare facader, eller overordnede komposition. Alligevel bitcher vi i hjørnerne over at den ene eller den anden tegnestue ‘bare’ har hugget sig en SANAA facade til sit nye projekt.

Hvis det er sådan at vi har problemer med sådanne arkitektoniske hælerprojekter, så har vi jo bastarden over dem alle stående midt i København – SAS Hotellet (1960). Et projekt dybt dybt dybt inspireret af Lever House i New York (1952). Ligner Søren Robert lunds trykkeri for Berlingske så pludselig også Bilbao Museet lidt for meget!!?

.

“New forms are derived from old forms, adapted to new desires. This reinforces the idea that everything in architecture has been done already, in some way or form, and what is considered new” is merely an interpretation of that which already exists. The evolution of the virtual is based in the rules of the real.”

(kilde: ‘Architecture from the Outside’)

Kigger man ud over sine egne storbyprojekters navle, så er det helt vildt hvad der ellers bliver bygget derude i det ‘almindelige’ Danmark…og hvor meget det faktisk er!! (kilde: Dansk Statestik):

2.ooo.ooo m2 parcelhus + 7-800.000 m2 Række-, kæde- og dobbelthuse + 600.000 m2 Etageboligbebyggelse + 25.000 m2 kollegier + 30.000 m2 Bibliotek, kirke, museum o.l. + 60.000 m2 Hotel, restauration, frisør o.l. + 180.000 m2 Undervisning, forskning o.l. + 36.000 m2 Daginstitutioner + 350.000 m2 Sommerhuse + 130.000 m2 Idrætshaller, klubhuse + 200.000 m2 Garager + 350.000 m2 Carporte = 4.000.000 m2

.

Meget af dette byggeri er ikke top-tunet og skarp arkitektur – hverken socialt, funktionelt eller æstetisk/kompositorisk. Der er meget der er bror-lort design direkte fra baglommen, købt i BAUHAUS. Jeg tager hatten af for den arkitekt der vil fylde tasken op med alt det bedste fra arkitekturverdens frontlinier ideer, og flytte ud hvor arkitekturtidsskrifterne ikke kommer ofte på besøg. Herude ligger de 3.900.000 m2. som hverken har udfordrende SANAA facader, trekantede altaner alá VM husene, ingen tryk på facederne, ingen funky laserskårede mønstre eller et gårdrum alá Tietgenskollegiet.

.

Big Word, Bad Copy
“Vejle projektet møder VM husene”, sådan vil nogen kalde Trimmet Tegnestuens forslag til et nyt vartegn for Nuuk på Grønland (2008). Du sidder sikkert selv og tænker “What the f…!!”. At det er et projekt der i den grad minder om BIGs projekt til Vejle, vækker harme hos de fleste. Det interessante i den forbindelse er jo at det jo kun er den basale idé der er ‘overført’. Udformningen er jo fuldstændig anderledens. Netop dette projekt tricker en smuler, fordi det oprindelige projekt var konceptuelt løjerligt, og på sin vis, overfladisk. Og havde MVRDV ikke allerede lavet noget tilsvarende, haha!

– Trimmet Tegnestue er en nyere tegnestue i Odense, startet i 2006 af 2 konstruktører. Og navnet “Trimmet” er inspireret af, ja,…begrebet ‘trimmet byggeri’ – det er smukt.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/rasmusbronnum.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

0 Replies

  1. Mike Dugenio Hansen Svar

    Lige en rettelse til kildeteksten på det første billede. Det er fra Banksy’s udstilling ‘Banksy versus Bristol Museum’ som var i Bristol, 2009.

    Og det er ikke hans ‘første’ udstilling som teksten hentyder en smule til. Og til sidst er det Glasgow og ikke Glassgov

  2. paulh1412 Svar

    great post, again :-)

    I think that copy-paste and steal is just in the way you transform the main idea for the new circumstances! though a quite slim boarder !

Reply