Architecture_theory_since-1968

'Architecture Theory since 1968' (pdf)

Architecture_theory_since-1968

‘Architecture Theory since 1968’PDF (opret login)
Når man vil anbefale andre at lægge øjnene på tykke bøger der indeholder texter skrevet i perioden 1968-98, ja, så er det svært at sige andet end ‘at det burde man jo’. Men, som de fleste andre så føler jeg også selv at det er lidt af en tidsrejse – og det selvom jeg selv købte bogen dengang den udkom. Det er svært at forestille sig at vi vil se et manifest i bogform, eller en tilsvarende tekstsamling udgivet idag. Eller det vil sige, dagen efter vil en anden sammensætte endnu en, og endnu en. Internet teknologi og fokus på den individuelle som sin egen forfatter, har gjort Verden helt utrolig ‘flad’ (se Thomas L. Friedmans forelæsning).

I år 2000 udkom Stan Allen med bogen ‘Practice. Architecture, Technique and Representation’, der for mig var udtryk for at arkitekturteori (læs. diskussioner  i tykke bøger), blev løsrevet fra institutionerne og blev den del af den måde vi arbejder på i praksis. Sammenlægger man det med de uendelige mængder af billedbøger der er udkommet de sidste 10 år, med den form for Dezeeniztion vi ser på nettet, ja, så er der ingen tvivl om at den kritiske diskussion har ændret sig. En diskussion der nu foregår alle steder…og ingen steder?

‘The Death of Postmodernism And Beyond’ (2006)
Hvis man vil perspektivere vores nutid i forhold til den ‘førliggende’, så kan jeg anbefale at læse artiklen: ‘The Death of Postmodernism And Beyond’Uddrag fra artikel:

(…) Postmodernism, like modernism and romanticism before it, fetishised [i.e. placed supreme importance on] the author, even when the author chose to indict or pretended to abolish him or herself. But the culture we have now fetishises the recipient of the text to the degree that they become a partial or whole author of it. Optimists may see this as the democratisation of culture; pessimists will point to the excruciating banality and vacuity of the cultural products thereby generated (at least so far).

(…) The pseudo-modern cultural phenomenon par excellence is the internet. Its central act is that of the individual clicking on his/her mouse to move through pages in a way which cannot be duplicated, inventing a pathway through cultural products which has never existed before and never will again. This is a far more intense engagement with the cultural process than anything literature can offer, and gives the undeniable sense (or illusion) of the individual controlling, managing, running, making up his/her involvement with the cultural product. Internet pages are not ‘authored’ in the sense that anyone knows who wrote them, or cares.

(…) In postmodernism, one read, watched, listened, as before. In pseudo-modernism one phones, clicks, presses, surfs, chooses, moves, downloads. There is a generation gap here, roughly separating people born before and after 1980. Those born later might see their peers as free, autonomous, inventive, expressive, dynamic, empowered, independent, their voices unique, raised and heard: postmodernism and everything before it will by contrast seem elitist, dull, a distant and droning monologue which oppresses and occludes them.

Uddrag fra Architecture Theory since 1968:

quote11It may well turn out that a different, younger audience, whose relation to consumption is altogether altered, whose memories may not include any notions of resistance or negation, may have to produce another kind of theory premised on neither the concept of reification nor the apparatus of the sign, both of which have their ultimate referent in the vexatious territory of reproducibility and commodity consumption. Indeed, since 1993, there have been important developments in architecture theory not covered by this anthology. I still believe, however, that the texts included here will then constitute the necessary history on which those new theories will be built. Theory is a practice explicitly ready to undertake its selfcritique and effect its own transformation. And, like architecture itself, theory is an appetite for modifying and expanding reality, a desire to organize a new vision of a world perceived as unsatisfactory or incomplete—such will always be architecture theory’s proper utopia. (uddrag fra introduktionen) 

0 Replies

  1. Jannie Svar

    Det er nogle interessante og til tider meget rammende (og nok også lidt triste) observationer om “vores tid” som Alan Kirby fremsætter i artiklen “The Death of Postmodernism and Beyond”, som du anbefaler. Jeg må dog indrømme, at jeg har lidt problemer med nogle af konklusionerne han drager på baggrund af disse observationer. Anyways, hvis man er interesseret i at læse mere om begrebet post-postmodernism har det anerkendte tidsskrift New Left Review i deres sep/okt 2009 nummer en spændende artikel (der er en længere anmeldelse), der hedder Post-Postmodernism? skrevet af Owen Hatherly. Artiklen har enkelte referencer til arkitektur, men handler ellers mest om kunst. Hvis man er studerende kan artiklen hentes via det kongelig biblioteks e-tidsskrifter (det virker i hvert fald på Københavns Universitet) ellers plejer man at kunne købe tidsskriftets artikler via http://www.newleftreview.org

Reply