rastwitbig1

Er Twitter noget for arkitekter?

rastwitbig1
www.Twitter.com/RasmusBronnum

…Jeg ved det ikke. Men jeg giver det et forsøg i den næste tid. Og nu her efter den første dag ville jeg lige dele lidt ud. Det første jeg bemærkede efter at jeg havde lavet mig en konto på Twitter.com, var ligheden med mit Netvibes – dvs måden hvorpå man udvælger og følger andre mere eller mindre personlige Blogs og nyhedstjenester. Men der er alligevel en forskel.

Mange af de store Blogs som fx Deezen og ArchDaily bruger tjenester som TwitterFeed til bare at konvertere deres Blogposts til deres Twitter. Men de indlæg får jeg allerede et meget bedre og mere visuelt overblik gennem min egen Netvibes. Så derfor har jeg valgt ikke at følge netop dem på Twitter.

Gå efter personen
Når man har fravalgt det man umiddelbart kender bedst på nettet, nemlig Blogs, så begynder man at kigge efter personer. Og dem er der rigtig mange af. Personer der ellers ikke har en Blog kan man faktisk finde herinde. Personer som fx Michael Speaks (prof. Rektor), Klaus Bondam, David Lynch, MVRDV, Bjarke Ingels, David Fano (DesignReform), Bruce Stirling (forfatter), Gehl Architects eller dudemeister Rem Koolhaas.

Modsat nettets anerkendte lister af Blogsites så er Twitter langt mere labyrintisk. Nogen ser det som en uigennemtrængelig mængde af information som ingen ende har, mens andre glædes over at The World Wide Web, i langt højere grad, har fået personlighed[er].

Se hvad andre ser
Der hvor Twitter virkelig skiller sig ud fra Blogs er at man kan se hvad de enkelte personer selv har valgt at følge. Se fx hvad Jesper Nørgaard Pagh (LinkUp / MOVE) umiddelbart har valgt at følge med i.

Lytter, Taler eller Formidler
Der er flere måder at bruge servicen på. Måske man kun bruger kontoen til at opsamle et godt galleri af personer man så kan ‘lytte’ til. Og måske man forsøger sig med at skrive korte personlige opdateringer eller advokere for nyttige links på nettet.

Men Twitter har også en funktion der minder om Facebooks “synes godt om dette”. Det sker ved at man markerer indlægget ‘favorite this Tweed’  stjerne. En form for bookmarking der på bedste Del.icio.us vis er frit tilgængelige for alleandre.
Et andet værktøj er det de kalder ‘Re-Twitting’ (re-poste), forkortet RT. Vi kender det fra Blogs hvor man skriver Via eller Source når man overbringer en andens historie. På din basic Twitter konto skal man gøre det manuelt (copy/paste), men så snart du bruger en af de mange Twitter services som fx TweetDeck (app) eller Hootesuite (online app) der er en form for browser der giver bedre overblik og mulighed for at gruppere dem du følger, ja, så kan du Re-twitte med et enkelt tryk!.

Need to know
Som de fleste allerede ved så er et af Twitter dogmerne at man kun må skrive 140 tegn. Og det betyder at man hurtigt har problemer med meget lange links. Så her har man fundet på nye services der kan forkorte dine links. De mest brugte er Bit.ly og Tiny.url. MEN, please skriv et custom navn så man har en ide om hvor linket fører hen. Så linket fx ikke hedder http://bit.ly/14Ek1v men istedet http://bit.ly/NakedArchitects (arkitekten er her anonym men hun er kendt af redaktionen).

Da Twitter er centreret omkring brugeren, så er det gjort muligt at skrive en kommenatar på sin egen Twitter og mærke det med det med et hashtag – et selvvalgt ord med “#” foran. Hvis man i Twitter søger på det specifikke hashtag, så sammentrækker den alle Tweet kommentarene på en sammenholdt liste. Se fx hvordan Tim Brown fra IDEO bruger det i denne forelæsning til at samle vores og publikums kommentarer!

Så nu må vi se hvad Twitter kan føre til. Og hvis i har nogle anbefalinger fra Twittere her i DK, eller i udlandet, som er interessante så skriv en kommentar nedenfor. 

Reply