ContOrna

"Contemporary Ornament" (pdf)

quote11

So what is back? Pattern is back – pattern, one of ornament’s chief incarnations: patterned colors, patterned materials, and pattern-making structures and assemblies. Other kind of pattern too: information as pattern (surfaces of data, flickiring letters and numbers and ads) creating ornamental effect rather than communicative surfaces. Why should this resurgent pattern-making be referred to, forcibly, as “ornament?”.

“Contemporary Ornament – The Return of the Symbolic Repressed”
Læs teksten her:  Harvard Design Issue nr 28, 2008

Arkitekturteori og -forståelse kræver efterhånden at man holder tungen lige i munden, ellers ender man kun tilbage med en tom definition alá “The Age of Dezeen”. En tid hvor shock-branding og flash-value har første prioritet. Et uendeligt udskillelsesløb hvor man kæmper om at skabe en endnu ikke set facade.

Er det et udtryk for en globaliseret arkitekturæstetik hvori der ikke er brug for at fastholde tradition og egenarter? Jeg ved det ikke, men tekster som Contemporary Ornament hjælper til få et sprog på det som vi med sikkerhed ved er et fællestræk – mønsteret.

Litteratur der nævnes i teksten eller kan anbefales:

Bookt087bookt086nookt085bookt084

“The Function of Ornament”, Bog (2004, Moussavi & Kubo)
Anmeldelse og Bogpriser.dk

“Ornament and Crime”, Text (1908, Adolf Loos)
Hent som PDF eller se Bogpriser.dk
(Findes også som dansk oversættelse, ”Ornament og forbrydelse” i Slagmark nr. 27/1997, oversat af Peter K. Westgaard).

“Design and Crime”, Text (2003, Hal Foster)
Anbefales – Hent som PDF eller se Amazon

“Pattern: Ornament, Structure and Behavior”, Bog (2009, Birkhäuser)
Anbefales – Se bogpriser.dk 

Reply