gestalt-pattern-image

Gode råd til en Arkitektkandidat

Frit oversat fra artiklen: “Opportunity Knocks: Advice to New Graduates”

quote11En ny årgang af arkitektkandidater er top parate til at starte på tegnestuerne, og timingen kunne ikke være værre. Den økonomiske krise har ramt næsten alle brancher og markeder, og byggebranchen er den mindst immune. Arkitektfirmaerne melder om begrænsede muligheder for nyt arbejde, og betydelige nedskæringer i medarbejderstaben selv på de øverste niveauer. De virksomheder, der ride på stormen, i hvert fald indtil videre, hyrer heller ikke!.

Den næste generation af arkitekter har meget at byde på: De er teknisk kyndige og fulde af ideer, de bekymrer sig dybt om miljøet og er overbevist om, at design kan gøre en forskel. Desværre er mange af dem også tynget af manglende økonomi. Der er en reel risiko for, at det næste kuld af talenter blive ofre for den dårlige økonomi og forlader erhvervet helt. Hvad skal en ung kandidat dog gøre i disse urolige tider?

Begynd med at anerkende, at selv om tingene er hård, så står solen stadig op hver morgen. Keep your cool!. Økonomien er nede, men ikke død. En stor del af din succes vil blive dikteret ikke af omstændighederne, men af din attitude, og det er noget du selv har kontrol over:

 1. Hold fast i at din uddannelse er en langsigtet investering, og at ingen kan tilbagekalde den uanset hvor mange penge du skylder.
 2. Husk, at når du starter på selve bunden, er den eneste vej op. Det vil styrke dig og det vil styrke din selvtillid og give kræfter til at stå imod de hårdeste perioder.
 3. Forstå, at arkitektskolen handler lige så meget om en tankegang, som det handler om at skabe objekter man kalder bygninger. Brug denne til at udvide dit perspektiv.
 4. Anerkend at masser af ting kræver design – både produkter og processer. Det behøver ikke nødvendigvis at handle om mursten og mørtel.
 5. Undersøg frivilligt arbejde hos fx. Arkitekter Uden Grænser, Arkitektforeningen, Copenhagen X eller projekter i forbindelse med Roskilde Festival. Kom med forslag!. Der er et behov for dine evner derude et sted.
 6. Ligegyldig hvad så må du ikke lade din downtime gå til spilde. Overvej fx. en længere rejse. Det er altid oplysende.
 7. Få job på en byggeplads … ethvert job er fint. Dette vil åbne dine øjne på måder du aldrig havde forestillet.
 8. Byg noget fantastisk på en forladt eller tom grund med genbrugsmaterialer. Vis Verden at godt design ikke kommer an på prisen!.
 9. Bevare din sans for humor og  optimistisme. Ingen bryder sig om et tudefjæs!!.
 10. Indse at dette kan være den første, men det er helt sikkert ikke den sidste recession du nogensinde støder på. Så bervar perspektivet…også fremover!.
 11. Fattigdom er ikke dødeligt hvis du gør det rigtigt. Vær opmærksom … du kunne faktisk lære noget.
 12. Studer historien: Hvilke store bygninger blev skabt under alvorlige økonomiske tider? (Tip: Empire State Building og Rockefeller Center er to eksempler).
 13. Overveje at udvide din uddannelse med jura, forretning, miljøvidenskab, folkesundhed osv. Er du bekymret for omkostningerne? Se punkt 1.
 14. Beslut dig for at du er immun over for den dårlige økonomi. Beslut dig for at få et job, så skal det nok dukke op. Gode hensigter er utrolig kraftige, og held vil altid spille en rolle. “Good Luck favors the prepared mind!”
 15. Vær ydmyg og taknemmelig. Husk at der er masser af mennesker i verden, der har det meget værre end dig.
 16. Bliv ved med at drømme og skitsere. Opretholde en dagbog eller et tidsskrift, derefter konvertere dette til en best seller (en roman, film script, pop sang, eller opera vil gøre!). Husk, at J.K. Rowling var en velfærdsstat mor, da hun skrev den første Harry Potter bog, og nu er hun rigere end dronningen af England – bogstaveligt talt.

Med andre ord, så skal du ikke lade dig definere af et job. Bliv ved med at tænke som en arkitekt. Arkitekter er problemløsere. De er åbne for nye idéer. De forstår systemer. De forstår hvordan det store billede afhænger af de mindste detaljer. Og de ved, at det de gør, gør en forskel … på alle alderstrin”.

DesInt 

6 Replies

 1. Pierre Svar

  Fin post å lese!

 2. Mikkel Thisted Svar

  Du glemte en: Lav konkurrencer! Måske vinder man ikke lige de første 10 – men det ser stadigvæk godt ud på cv’et!

  • Rasmus Brønnum Svar

   Det nemlig rigtig Dadio. Og så kan man også “få sit link på RasmusBrønnum.dk” Haha!!. Måske det er fordi artiklen ved at det er ihvertfald noget arkitekterne godt kan finde ud af. Men ikke nødvendigvis noget de får det bedre af….før senere, selvfølgelig.

   Ses

 3. Jennifer Svar

  Really nice blog and thanks for the great tips!
  Where did you studied in Denmark? I really want to study in Copenhagen for becoming an architect eventually and would like to have some suggestions from someone like you!

  Keep up the good work, you rock!
  Best regards from Sweden.

  • Rasmus Brønnum Svar

   Hi, Jennifer. Tanks for for a well put thumb-up

   I studied at the Architecture School in Copenhagen from 1996- 2003. We also have another great school in Aarhus – link.

   Hope you find your way, young Jedi:-)

   Best regards, Rasmus

Reply