round_table_illo

Fordi CAD er ensomt !!

round_table_illo

CAD er ensomt

Nu hvor de store computer monitors er blevet skrottet er vi kommet lidt tættere på dengang hvor man faktisk kunne se dem man arbejdede sammen med. Fladskærmen er der dog stadig, og især de studerende har med deres bærbare mulighed for hurtigt at relokkere eller sammensætte nye arbejdsformationer. Typisk arbejder arkitekter ikke på bærbare computere…og spørgsmålet er om vi efterhånden er åbne overfor nye sociale muligheder, eller om vi er blevet til små mus, med store høretelefoner,  der hurtigt kravler om bag ved vores personlige skærm (læs. skjold), og kun kommer frem når vi skal battle skitser på evigt korte workshops hvor ALT hænges op i stolt collage stil !!?

archwhyvirtual1

Ideen om det runde bord
Bordet skal være rundt og har dermed ingen opdelende hjørner. Man kan være flere omkring projektet, og hurtigt udskifte eller invitere andre personer. Alle ændringer er synlige for alle, og projektet udarbejdes i realtime på bordet! Projektet er åbent og ideerne udvikles sammen med de indvolverede. Endlig kan bordet til enhver tid gøres tilgængelig for den uvidende, som her kan evaluere eller tilføje nyt. Den tilgængelige information kan, efter eget ønske, reduceres ved at afdække eller vende det der ikke ønske tilgængeliggjort. I avanceret form kan der opsættes vægge så den enkelte deltager kun kan se en specifik del af projektet.

Teksten ovenfor er egentlig en arke-beskrivelse på det virtuelle projekt, men også på den virtuelle arbejdsplads. Et sted uden grænser hvor alt er tilgængeligtfor alle – sammenlign selv med denne beskrivelse!

På mange måder er det eneste “billede” på en virtuel multi-designer brugerflade, denne video der har ligget på nettet i flere år – “Hybrid Machinima Experiment”:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=xN4uzlMj6x8&w=500&h=350]

logobeta

Sketchworlds er et kommende bud på en interaktiv virtuel 3D brugerflade baseret på RealXtend (open source). Man køber, komisk nok,  et “sted” på nettet hvorpå man kan redigere og importere sit 3D direkte fra 3Ds Max, Revit, Maya og SketchUp.På mange måder er der intet anderledens end hvad vi hver især har på vores computer. Men men, i mine øjne er det mulighederne for at interagere der er innovativt i en grad der burde få os alle til at tænke over hvordan vi i fremtiden kan/vil/skal arbejde sammen i Revit, Rhino, Max, ArchiCad eller whatever!

Udviklingen ligger sådan set i forlængelse af Second Lifes visuelle multibruger miljø – et sted der ikke ville være det samme hvis man var der alene!!

Tilbage i Marts måned havde SketchWorlds sjovt nok et andet navn, nemlig: VisiBuild – i denne artikel er der fint interview med efterfølgende kritik fra brugerne. Og på bloggen The ARCH kan du følge den virtuelle udvikling fra en en af bagmændene bag alt hvad der pt sker indenfor dette felt (inkl SketchWorls)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=m2jiH6-dIQ0&w=500&h=300]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_l8zTlK6U2Y&w=500&h=350]

SketchWorlds er faktisk med fremme hvor det rykker, da det understøtter real time HDR rendering.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=XgFRyacYahE&w=500&h=300] 

Reply