Shoot001aa

Architects gotta have protection!

Shoot001aa

Lås dørene inden virusen kommer indenfor
Du er allerede påpasselig på nettet og har alle antivirus programmer opdateret. Men er du så i sikkerhed?? Svaret er et STORT NEJ! Viruserne kommer til tider ´indenfor´, og så gælder det om at have alle ´døre låst´ når det sker.

De smarte har allerede et kodeord når de logger ind på computeren, men den STORE fejl er at de stadig logger på med ´Administrator-rettigheder´ – det er lige præcis dem som virusen lever af; rettigheder der gør dem i stand til at overtage computeren og destruere eller installere lige hvad de vil!!

So what to do? (XP brugere)
Du skal ha lavet en ekstra brugerkonto uden administrator-rettigheder der sikrer at virusen kommer ind på en computer hvor cockpitet er aflåst. Fx vil du ikke engang kunne lave den sikkerhedsprocedure vi om lidt vil gennemgå, uden først at logge af og skifte til den anden brugerprofil med rettigheder til at ændre ´bag de lukkede døre´.

På websitet SikkerPC fandt jeg en fin lille flashfilm (se 3. nederste punkt – “Fysiske sikkerhed”) der gennemgår hvordan du skal gøre. Gentag tryk på Play for at gå til næste punkt.

Og bare rolig; Alt hvad guiden gør kan ikke skade dine filer eller programmer!

Få det hele med
Hvis du nu har lavet din nye ekstra brugerkonto, kan du prøve det af ved at vælge ´Log Off´ og fx ´Switch User´ – vælg den nye sikre brugerprofil og log ind.

Du vil bemærke at dit Windows nu er nulstillet – ikke noget smart desktop billede med blomster, og alt hvad der lå på skrivebordet er der heller ikke. Men alle programmer fungerer helt fint.
Grunden til dette er at ALT hvad der ligger i mappen ´My Documents´ er tilknyttet den specifike bruger. Og heriblandt er også dine bookmarks og mailopsætninger (+ mails). Så mangler der noget, så må du lige tilbage til den gamle profil og eksportere disse ned i en mappe du så kan flytte med over i din nye profil.

Nu ved du selvfølgelig allerede at man IKKE har arbejdesfiler liggende på skrivebordet, men på et separat drev;-). Men skulle du have en del liggende, så skal du nu flytte det over på et andet drev, eller alternativt, i en mappe på selve C-drevet (bare det ikke er på skrivebordet, ik). Denne mappe vil du stadig kunne se fra din nye profil – kan du ikke redigere i denne mappe, så kunne det være fordi den er sat til at være en “read only”, og dette skal fravælges i mappens “properties”.

Luk ogaå de sidste softwarehuller i din PC
Hackerens nemmeste måde at entrere din PC er gennem software der ikke er opdateret. Det er lidt besvørgeligt at være fuldt opdateret konstant, men med det nye (gratis) Secunia Personal Software Inspector er det let som en leg. 

0 Replies

  1. Thomas Svar

    Et ekstra godt råd er at bruge programmer, der ikke rammes så ofte af diverse ondskab. Man kan f.eks. skifte til Firefox som internetbrowser, Thunderbird som e-mail-program, OpenOffice som kontorpakke, Linux eller Mac som styresystem eller forskellige kombinationer af ovenstående. Det giver i sig selv en bedre beskyttelse…

    • Rasmus Brønnum Svar

      Helt sikkert. Har nu en klar forventning om at de fleste bruger Firefox og Thunderbird allerede, haha!

Reply