ECOTECT 2010

Autodesk Ecotect Analysis 2010

ECOTECT 2010

Sidste år var der en del hype om Autodesks ny-erhvervede analyseprogram: Ecotect. Nu er de kommet med version 2010, som kan købes for den rundhåndede sum af 35.640 kr! De er desværre fuldstændig forfærdene dårlige til at brande deres produkt (!!), men du har måske allerede kigget lidt rundt i sidste år version, dog uden rigtig at komme under huden på det!?.

Hvis du er helt lost og ikke aner hvad Ecotect er, så kan du læse en ældre artikel her i AEC Magazine.

Workflow?
Med det sidste års ret intensive satsning, fra tegnestuernes side, på BIM applikationer som fx REVIT er der måske en åbning for at etablere et workflow der også inkluderer Ecotect – det er simpelthen lettere at importere og udtrække data mellem programmer der har en egentlig intelligens. Se fx CASE´s Whitepaper hvor de optimerer deres Revit design med Ecotect analyser.

Ting gror nedefra og op
Sammenligner man Ecotect den succes som SketchUp har haft er der vist ingen tvivl om at en vis del af succesen kommer af at grundprogrammet er gratis til privat brug. Det er jo ikke fordi arkitektfirmaerne ikke vil bruge penge på software, men skal man påvirke arbejdsgiverens tilvalg af applikationer så er man næsten nødt til at kunne det før man sætter det på ønskelisten (nytter ikke at du vil have 3Ds Max købt hjem hvis du ikke kan det i forvejen – desværre!). Og det kunne jo være en af grundene til at det altid er de nyuddannede der har fordelen ved at kunne de nyeste programmer – de udveksler programmer indbyrdes og prøver tingene af, og sætter nye standarder.

Så hvad er det jeg siger?
Jeg opfordrer dig til at læse denne artikel derhjemme i ro og fred…helt til den sidste linie!  Ellers vil det tage mange år før Ecotect bliver købt hjem på tegnestuen i større stil – undersøg, indarbejd og opfordrer til køb. Som über praktiker er det vel næsten et krav?

PS. Skal du udpakke RAR filer så skal du hente WinRar


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/rasmusbronnum.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

0 Replies

 1. Thomas Svar

  Den tegnestue jeg arbejder på har lige købt programmet ECOdesigner, som også er en energiberegner, som beregner direkte på BIM-modellen UDEN man skal ud af sit BIM-program eller eksportere i et specielt format.

  Programmet koster kr. 1.500,-, så nogle softwarefirmaer ved hvad sådan noget skal koste. Autodesks pris afspejler jo nogle af de ulemper der hænger sammen med et firma har defacto-monopol…

  ECOdesigner er et plug in til Archicad, og man vælger bare sin bygningsmodel, trykker “Beregn i ECOdesigner” og så kommer der en dialog man kan vælge at udfylde eller gå direkte til beregningen. Det smarte er, at det er BIM-modellen der bruges uanset hvilke objekter den er lavet af (det gør f.eks. ikke noget man har brugt et dæk til at lave taget), man behøver ikke at lave zone (rum-objekter), bare der er en bygningsskal. U-værdien beregnes på baggrund af materialet, man har valgt på de forskellige bygningsdele. Hvis man har valgt at lave sammensatte materialer på ét objekt, beregnes U-værdien udfra dette (f.eks. en væg af beton, isolering, og mursten).

  Resultatet kommer på få sekunder og er en A4-side med bygningens almindelige data (navn, m2, m.m.), byggeriets årlige energiforbrug (i kilowatt og i kr.), hvordan det er fordelt på månederne og hvad det årlige CO2-footprint er. Siden kan så gemmes som PDF-fil eller man kan gå tilbage og præcisere tallene, beregningen er lavet over.

  De værdier man kan ændre er f.eks.:
  – Placeringen. Vælg en by eller indtast længde-/breddegrad så downloades vejrdata.
  – Hvordan er der skygge og læ omkring bygningen.
  – Hvilken brug er bygningen beregnet til (kontor, bolig, teater, hospital, m.m.).
  – Er materialerne rigtige i modellen og vil man rette den anslåede u-værdi på materialer eller f.eks. vinduer.
  – Hvor kommer energien til opvarmning fra (kul, gas, fjernvarme…) hvor kommer elektriciteten fra (kul, sol, atomkraft…) og hvad koster energien pr. enhed.
  – Er der varmegenvinding, brændeovn, solfanger, varmepumpe, airkon og meget mere.

  Og jo flere værdier man præciserer jo mere præcist er resultatet. Graphisoft som laver programmet (ovenpå StruSoft’s VIP+motor) siger at programmet på trods af sine forsimplinger kun fejlberegner med op til 80%, hvis ens oplysninger til programmet er korrekte.

  Det bedste er, at det er så let at bruge, og når detaljerne er indtastet én gang, huskes de, så hver ændring i bygningens design kan aflæses som energi-rapport på få sekunder. D.v.s. det er ikke en afløser til ingeniører der skal tage et ansvar, men et desigredskab til arkitketer, som ikke gider at finde ud af, hvad “linietab” betyder :-)

  Se mere på: http://www.graphisoft.com/products/archicad-solutions/ecodesigner/

  • Rasmus Brønnum Svar

   Hej Thomas.

   På opfordring fra din din kommentar kiggede jeg lige (rutinemæssigt) forbi ArchiCad for at se om det stadig så rigtigt ud. (http://rasmusbroennum.wordpress.com/2009/06/25/krisehj%C3%A6lp-fra-autodesk/#comments). Og ja, det er et helt helt iorden program. Du nævner meget rammende at det bliver brugt en del ude i verden, men Juul og Frost er stadig de eneste herhjemme som jeg kender der bruger det. Og det ser jo ud til at fungere helt fint. På samme vis som HLA kører Microstation i stedet for Autodesk standarden. Dette har også fungeret fint i 2D, og når vi kommer ind i “wonder BIM” alderen, så er det så vigtigt, set fra medarbejderens synsvinkel, at programmer har store ligheder og det er let at skifte arbejdsplads. Omvendt er det jo også godt at se en tegnestue der vælger det de vil have, og det muligvis på baggrund af at man satser på sine medarbejder lang tid fremover.

   ArchiCad og Revit ligner, for den almindelige bruger, det samme program, hvilket jo er godt. Og ECOdesigner ser også rigtig godt og billigt ud…vi skal bare have det som stand-alone så alle BIM understøttene programmer kan køre direkte i det, haha!

   Jeg synes absolut ikke at Ecotect er ligetil endnu, og det du beskriver omkring ECOdesigner er sikkert enhver softwareudviklers målsætning. Vi kommer til at se flere programmer, og indtil da må vi bruge hvad vi kan…og sætte os ind i lidt af det hele.

   /Rasmus

 2. Thomas Svar

  Vi har leget en del med ECOdesigneren, og den er så simpel, at man slet ikke forstår den kan ramme så præcist.

  Den tager dog ikke højde for de politiske intentioner der ligger i BE06, som f.eks. betyder, at el til opvarmning ganges med en faktor, der straffer dem der skulle få lyst til at have en el-radiator i sit passivhus.

  Men vi fandt ud af, at man bruger mindre energi, producerer mindre CO2 og sparer penge hvis man i sin bolig har så store vinduesfelter mod syd, at man om sommeren bliver nødt til at have airconditioning tændt for at kunne holde temperaturen nede. Besparelsen kommer af al den varme der kommer ind af vinduerne resten af året og sparer på energi til opvarmning. Det er ikke noget BE06 “tillader” men en meget interessant observation.

 3. Mads Svar

  Nu vi snakker om BE06, så er det da bestemt interessant at Dalux har lavet et plugin til Revit som kan eksportere data direkte. Det kræver at man har BE06, men det kan så også erhverves for den mere rimelige pris på 2500kr.

  http://www.dalux.dk/CAD+BE06/CADBE06.html

  • Rasmus Brønnum Svar

   Hej Mads.

   Meget spændende med Dalux plugin. Er der nogen erfaringer med hvor præcist den arbejder, eller om der er visse udfordringer/forbehold forbundet med brugen af det?. Jeg har aldrig selv nået særlig langt med BE06, men som Sara rigtigt siger så er Be06 et formelt krav i BR08. Hvis du har noget info eller kender til et sted hvor man diskuterer Dalux, så skriv endelig.

   Vh Rasmus

   • Mads Svar

    Hej Thomas.

    Du må meget undskylde det sene svar, men der har været så meget.

    Jeg er pt i gang med at skrive en rapport omkring netop dette plugin, og den skal jeg da med glæde sende dig når den er færdig. Afleveringsfristen er mandag den 18. januar, så det har ikke så lange udsigter.

    Vh.
    Mads

 4. Stefan Brorsen Svar

  Thomas, det er da en utroligt interessant observation. Store dejlige vinduer mod syd. Utænkeligt med BE06, som er standarten indtil vi laver nok lobbyisme for at få accepteret energimærkning på basis af beregninger foreteget med EcoDesigner.
  Eller er det ifølge SBi-anvisning 213 OK at bruge andet end Be06? Tror det ikke, men er lidt i tvivl.

 5. Thomas Svar

  BE60 er ikke et energi-værktøj, men et politisk værktøj. F.eks. bliver el til opvarmning eller nedkøling opskrevet med en faktor (vist nok 3!), fordi man ikke ønsker at bruge el til dette. Fjernvarme er det mest gustige for BE06. Dette er indlysende dumt, hvis man f.eks. skal opføre et passiv- eller posistiv-hus.

  BE06 er ikke et formelt krav, men det kan være svært at argumentere sig ud af dette over for kommunen. Men med værktøjer som f.eks. ECOdesigner, får man måske de nødvendige argumenter for at redde boligerne fra de politiske misforståelser der ligger til grund for BE06.

  Så kunne politikkerne i stedet bruge deres tid på at give os adgang til lige så ren el-energi som f.eks. Sverige har…

 6. Sara Asmussen Svar

  Hej Thomas og Stefan mfl.

  Be06 er et formelt krav i BR08. Det fremgår af flere svar fra EBST til forskellige parter, som jeg har haft lejlighed til at se. Jeg har også selv spurgt, for jeg troede simpelthen ikke på det. Men den er god nok.

  Jeg mener jo at man kunne sætte normer op i BR for de forskellige beregningsværktøjer istedet. Det er nemlig vigtigt at værktøjerne er valideret op imod anerkendte standarder, for at man kan være sikker på pålideligheden af analyserne. Man kan også have politiske krav som f.eks EL-faktoren på 2.5 . Den findes nu også i andre lande. Den afspejler bl.a at i nybyggeri med alm. isolering er det ikke opvarmningen, der er energisynderen, men EL til køling, ventialtion og alle vores apparater. Og såer der også noget effekttab i ledningsnettet i det. Se SBI publikationen “Arkitektur og Energi” for en udtømmende forklaring.

  Det er vigtigt at vi som rådgivere er på tæerne, når BR skal revideres i 2010 mht. skærpede energikrav i henhold til EUs direktiv. Selvfølgelig vil vores faglige organisationer som Danske Arkitektvirksomheder og Akademisk Arkitekforening komme med hørngssvar, men det virker jo stærkere hvis så mange som muligt svarer. Hvis der altså kommer høring ? Det har jeg ikke checket. Ellers må vi jo skrive alligevel…

  vh Sara

Reply