Slow-architects-ahead

Slow Architects Ahead

Slow-architects-ahead

På nedsat hastighed
Jeg kan huske en artikel jeg læste får nogle år tilbage, som omhandlede stress. Den gennemgik 3 typer:  Overstress, moderat stress og understress. Den første ved vi alle er super bad. Lidt moderat stress var sådan set helt i orden, og var næsten lidt små sundt for systemet i kortere perioder. Men at et fravær af meningsfuld stimuli vil kunne føre til understress, og at det så rent faktisk er ligeså farligt som at være overstresset i det rødeste røde felt, forbavsede mig alligevel en del. Man kan altså blive syg af…ingenting!

Så hvad med alle de nyuddannede eller opsagte arkitekter som muligvis kan se frem til en, forhåbentligt kun, 3-6 mdrs dejlig sommer hvor man kan gøre lige hvad der passer én? Lyder ikke dårligt, vel! Rent professionelt er der endelig masser af tid til at få gjort lidt ved de faglige opdatering, ik?

“As a Warrior I see the difference between failure and succes as the ability to adapt (to your enemy)”

Agent Jack Bauer i “24 hours”

Mere viden!?
Min frygt er at alt alt for mange slet ikke ved hvad de dog skal gribe ud efter. Der vil være flere specialiserede kolleger (øvre generation?) som tænker: “det der SketchUp eller Revit kunne man jo godt læse lidt om”…men de gør det ikke. Der vil være nyuddannede der ikke føler de har check på hvilke kompetencer de kunne forberede til det kommende  job. Her er der masser af energi men det er svært at finde på eller vælge. (kan jo allerede alle programmerne!?). Og så har vi alle dem midt imellem. Her er ingen undskyldninger. De har indsigt gennem erfaring og burde have en lille sort bog med ting de skal lære, gentænke eller optimere. Men…jeg er bange for at de heller intet får gjort?

Masser at lære, men ofte “tar man det jo bare som det kommer – lærer lidt hist og her i hver opgave” (der er en grund til at det tager 50 år at blive arkitekt). Og min erfaring er at MUS, medarbejder udviklings samtalerne, ofte har fokus på de kommende opgaver, og ikke en præcisering af mulig efteruddannelse. Og hvorfor så lære noget nyt hvis ingen aktivt eftersøger den? På mange måder minder det mig om arkitektskolens mangel på at samle, udpege og diskutere kompetanceområderne. “Det hele er op til dig selv…gør hvad du selv tror er godt” – en skole hvor litteraturlister var noget af det sværeste at opdrive!.

7 gode vaner
Personligt vil jeg foreslå at man læser en klog bog som fx:
Syv gode vaner – personlig og professionel effektivitet – (bogpriser.dk). Det er en bog som også er med på denne super Top 100 Business Books (nr.5). Et godt underlag der kan hjælpe én med, også i fremtiden, at værdisætte sine valg eller måske træffe nogle nye!

Nedenfor kan du se journalisten, Carl Honores TED foredrag:  “Slowing down in a world built for speed”

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=UhXiHJ8vfuk&w=500]

quote11The Nordic countrys are showing that it is possible to have a kick-ass economy without being a workaholic. Norway, Sweeden, Denmark and Finland now rank among the six most competetive nations on Earth, and they work the kind of hours that would make the avarage american weap with envy“. (uddrag fra filmen) 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/rasmusbronnum.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Reply