Gem KÆMPE GoogleMaps !!

Gem KÆMPE GoogleMaps !!
Så er det slut med at sidde og sammensætte 49 skærmbilleder, fra Google Maps, når konkurrencen skal startes op – kender du det!! Latterligt tidsspilde…men så fandt jeg et lille trix. Billedet af Tivoli, ovenfor, er gemt i ét hug (5,6 Mb) i bedste opløsning – Tryk for at se hvor stort billedet er!

Jeg har indrammet det som et 1920 x 1200 skærmbillede fylder. Så kan man selv regne ud hvor lang tid det ellers ville have taget at sammensætte billedet ovenfor. Jeg har ikke haft held med at gå højere end 6000×6000, men det er fint for mig:-)

Sådan gør du (opdateret 2012 metode):

1. Installer browseren Firefox (Testetop til Firefox v. 9 på både Mac og PC).

2. Installer Firefox plugin Screengraber og genstart Firefox. Check at der nu er fremkommet et lille orange Screengraber ikon i nederste højre hjørne af browser vinduet.

OBS. ofte opdaterer Firfox hurtigere end teamet bag Screengraber kan nå at opdatere. Man kan dog hente en midlertidig fan-modificeret Screengraber udgave der også virker til Firefox 9 (Mac/Pc). Download link (set på dette forum).

- Alternativt kan du prøve andre grab-plugins som fx. Page Saver og muligvis FireShot

3. Start Google Maps (link) – Find centrum af dit kommende mega-kort, og zoom ind til du rammer den ønskede opløsning (ingen grund til at zoome for langt).

4. I venstre sidepanel trykker du på LINK ikonet og vælger link nederst i menuen, ‘Tilpas og vis eksempel på integreret kort’.

5. I vinduet kan du se et eks. på billedstørrelsen. Vælg TILPASSET og skriv 6000 x 6000 [min erfaring er at det er det maksimale pixelformat]. Billedstørrelsen vil straks gå igang med at loade det nye billedformat – kan tage tid med en langsom forbindelse!

6. Check at hele billedet er færdig loaded, og højreklik på Screengraber ikonet nederst til højre. Vælg SAVE og COMPLETE PAGE/FRAME.

7. Som standard gemmes der i PNG (kan indstilles i browser menuen FUNKTION/TILFØJELSER). Hvis du vil gemme i JPG skal du både vælge det under FORMAT og ændre det i filnavnet øverst.

…og Tryk GEM.

8. Et lille trick er at bruge de små navigations pile i vinduets ventre hjørne til at finjustere billedplaceringen, eller til at rykke ‘rammen’ videre hvis du skal i gang med at sammensætte mega mega billeder. ryk og gem igen.

_____________________________________________________

MANUEL METODE (the original):

Før Google Maps fik implimenteret mulighed for at tilpasse sit billede, var man nødt til at gøre det manuelt. Det så således ud:

A. Tryk på LINK og kopier HTML koden.

link lll

B. Gå ud på dit skrivebord, højreklik og vælg new > Text document. Paste din HTML linie ind og ændre både width og hight til 6000. (Mac brugere må bruge en standard teksteditor)

notepadd

C. Vælg SAVE AS…, og gem som HTML ved at vælge “all files”, og navngive filen “google map.html” – åben herefter din nye HTML fil i Firefox, ved at dobbeltklikke på den.

save as

D. Som du nu kan se, så har vinduet nu fået en ramme med scrollbars. Du kan fint panorere hen til et selvvalgt centrum (efterjuster dine scrollbars). I nederste venstre hjørne finder du et Screengrab ikon (OBS. Page Saver har et lille kamera ikon i øverste højre hjørne). Tryk og Save as… 

17 Responses to “Gem KÆMPE GoogleMaps !!”

 1. Thorbjørn juni 23, 2009 at 14:45 #

  Kan det samme lade sig gøre med maps.live.com?

 2. Moa november 13, 2009 at 12:31 #

  Er det sådan at det ikke vil fungere med Mac, eller er det kun jeg som laver något förkert?

  • Rasmus Brønnum november 14, 2009 at 11:13 #

   Har faktisk ikke prøvet på en Mac – men mon ikke det skulle fungere helt fint hvis først du får lavet det korrekte HTML dokument? Det skulle jo altid virke!

 3. Bo Kalvslund november 14, 2009 at 13:35 #

  Hej Rasmus

  Det er da et rigtig godt tip!

  Tak fordi du deler det!

  Jeg har selv siddet og sat billeder sammen – det er slut nu – work smarter not harder..!

  Vh. Bo

  • Signe juni 1, 2010 at 11:23 #

   Hej Rasmus Brønnum
   Jeg kan ikke få det til at virke. Selvom jeg zoomer helt ind inden jeg kopierer HTML koden er billedet zoomet helt ud når det åbner. I stedet for at få et luftfoto af Tranebjerg, Samsø, får jeg hele samsø og en stor del af Århusbugten også.
   Ved du hvad jeg gør galt?
   VH Signe

   • Rasmus Brønnum juni 8, 2010 at 00:36 #

    Hej Signe. Havde lige overset din kommentar :-).

    Som jeg læser det du skriver, så lyder det som om at du faktisk har gjort det rigtigt nok. Hvis du har indskrevet det med de 6000×6000 så er det også det du får. Din skærm kan jo kun vise de ca. 1400×800 af dem, så det du kalder for at billedet er “zoomet ud” er måske bare at der er det mere med? Det gælder selvfølgelig kun hvis opløsningen er som den skal være.

    En andet typisk problem, som mange støder på, er at få centreret det primære i billedet. Hvis der er problemer med dette, så er det fordi at man skal panorere (med cursoren) hen til det givne sted, men samtidig sørge for at vinduets to scroll-barer står ca. i midten.

    Men kig lige endnu engang om ikke du har fået et billede der bare er så stort at du rent faktisk har hele Samsø med? ellers skriv lige tilbage.

    Vh Rasmus

 4. Søren Alfang august 25, 2010 at 10:48 #

  Det lader ikke til at plug-in’et virker længere. Jeg har brugt det mange gange, men kan ikke få det til at virke længere. Ddet er samme problem som Signe har ovenfor. Om det er google der har ændret på noget eller det er en opdatering i firefox, ved jeg ikke.

  Skriv endelig hvis der er noget det virker for og evt. hvilken version af firefox i kører.

 5. Rasmus Brønnum august 25, 2010 at 13:20 #

  Hej Søren. Jeg er lidt i tvivl om hvad det er i ikke kan få til at virke. Jeg har lige brugt det igen med den sprit nye Firefox, uden problemmer!!

  Men hvis man lige kigger på hvad det det er som sker på skærmen. Så er vi vel enige om at vi finder vores ‘location’ på Google Maps – copy/paster det ind i et text dokument, ændrer størrelsen til 6000×6000 pix, og gemmer som HTML. Nu åbner du det så i Firefox og ser (selvfølgelig) din ‘location’ men nu i en 6000×6000 vinduesramme (se scroll barene i siden og for neden). Det ER fuldstændig det samme som du startede ud med, men nu har du tricket Google Maps til at lave et megavindue…som ‘Screengrab’ uden problemmer kan downloade.

  Se det er nu jeg kun kan spørge tilbage hvad problemmet er. For plug-in’et downloader jo helt fint, så hvis du synes der er noget galt så er det jo i Google Maps tingene skal gøres ordentligt.

  Hvis det er så giv mig en location som jeg skal køre igennem og smide det færdige billede op af.

  PS. I tilfælde af at der er nogen derude der tror at plug-in’et kan booste opløsningen, så er det slet ikke tilfældet – det handler om at sammensætte et større område.

  Hilsen Ras

 6. Thomas Knudsøø Damm august 27, 2010 at 19:41 #

  DOh doH DOH doh DoH dOh dOH DOh doH DOH doh DoH dOh dOH DOh doH DOH doh DoH dOh dOH dOh dOH DOh doH DOH doh DoH dOh dOH dOh dOH DOh doH DOH doh DoH dOh dOH dOh dOH DOh doH DOH doh DoH dOh dOH

  Det trick kunne jeg godt have brugt for et par år og en museskade siden ,-)

  - og det virker fint hos mig også
  Screengrab v.0.96.3
  Firefox v.3.6

 7. Nivah februar 23, 2011 at 14:41 #

  Der er kommet en lille knap i google maps:
  “Customize and preview embedded map”
  Tryk på den og du har nu mulighed for at vælge custom size… eks. vis 6000 pix

 8. Mikkel Winther marts 7, 2011 at 20:03 #

  Kan ikke få det til at virke på Mac, men fik det til at virke via den nedenstående metode, som ikke benytter andet end Safari og Mac OS’s PDF-udskrivning, og som er lidt mere intuitiv for mig personligt:

  1) Gå til Google Maps, og brug Nivahs metode, vælg “Link” i øverste højre hjørne og derefter “Tilpas og vis eksempel på integreret kort”.

  2) Vælg det ønskede udsnit og zoomniveau.

  3) Tryk Cmd+P for at bringe udskrivningsvinduet frem.

  4) Da udsnittet formentlig er for stort til at være på et A4 ark, skal der vælges en sidestørrelse hvor hele udsnittet kan være. Tryk på trekanten hvis du ikke har de avancerede kontroller. Under “Papirstørrelse” vælg “Administrer specielle størrelser” tryk på plusset og indtast en passende stor størrelse. Det kan være at man skal gå lidt frem og tilbage for at få udsnittet til at være på papiret samtidig med at der ikke er for meget hvid spildplads. Under “Sider” vælg side 1 til 1.

  5) Tryk på PDF i nederste venstre hjørne og vælg “Arkiver som PDF”.

  6) Åbn den gemte PDF-fil i Photoshop og vælg at importere via “Pages” ikke “Pictures” og evt. ønskede indstillinger for billedet. Tryk “OK”.

  7) Du har nu den fulde opløsning af hele siden fra Google Maps og det skal blot croppes til og gemmes i dit favoritformat.

  • Rasmus Brønnum marts 10, 2011 at 15:48 #

   Det er cool nok Mikkel.
   Jeg må se at få opdateret min tutorial, ved lejlighed:-)

   Rasmus

 9. Mathias nielsen marts 30, 2011 at 23:55 #

  Firefox er opdateret til version 4, hvor screengrabber pt ikke virker.

  Det gør FireShot derimod (som vist nok også virker til IE, men det snakker vi ikke om).

  Programmet virker på samme måde som screengrabber, det tilføjer en knap i øverste højre hjørne, hvor man kan trykke på pilen til drop down og vælge “gem hele siden og…” -> “kopier til udklipsholder” (til illustrator paste) eller “gem”.
  (Man kan indstille sin favorit under indstillingerne, så man kan nøjes med ét klik på hovedknappen)

  Desværre laver det en træls kameralyd når man bruger det, dette kan heldigvis slåes fra, også under instillinger.

  Mvh

  • Rasmus Brønnum marts 31, 2011 at 09:24 #

   Super. Var opmærksom på problemet og har skrevet Page Saver ind i opskriften.

 10. Jeppe Bang Krabbe april 13, 2011 at 13:29 #

  Et lille kuriosum:
  ‘Smeltede’ broer på google earth:
  http://www.b.dk/billedeserier/smeltede-veje-i-google-earth

Trackbacks/Pingbacks:

 1. Fotografi med 45 Gigapixels | RASMUS BRØNNUM – en Arkitektur Blog - maj 14, 2010

  [...] på samme måde, som at de fleste er super glade for tricket med at ‘sammensætte’ 49 skærmbilleder af Google Maps med (næsten) et click, så er det da fedt at man kan mounte sit kamera på en GigaPan Epic Pro [...]

 2. Rip din Google Maps [all-time-favorite] | RASMUS BRØNNUM – en Arkitektur Blog - februar 15, 2011

  [...] en smutvej. Men det har vist sig at rigtig mange arkitekter kunne bruge min lille idé. Indlægget “Gem kæmpe GoogleMaps” er blevet læst ca. 5.000 gange – sikkert op til flere gange af samme person der starter en [...]

Leave a Reply:

Gravatar Image

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: