afgang

Afløb fra en udgået afgænger

afgang

Afløb fra en udgået afgænger
Da Arkitektskolen for lidt over et år siden fik sig et nyt website, så røg hele den opsamling af online afgangsprojekter man havde samlet siden 2001 – de var der, men nu er de væk. Tilbage er de 10-15 afgængere der efterhånden gider at tage sig tid til udstille deres afgangsprojekt online tidligere indsendte ALLE deres afgangsprojekt. Måske det er udtryk for at afgængere og KA ikke har samme forståelse af hvad den udstilling repræsenterer. Og specielt når det har vist sig, at der er risiko for at det pludselig forsvinder!!

Allerede i begyndelsen da projekterne viste sig online, var det et stærkt træk for skolens ansigt udadtil, og jeg kan huske at flere aviser, omkring samtidig, begyndte at anmelde skolens afgangsudstillinger. Men for afgængerne var det også en meget fin måde at sætte et aftryk for deres tid på akademiet – det med at have gjort en forskel der muligvis med tiden vil vise sig at gøre en forskel.
Det var en bonus at alle afgængere efterfølgende kunne holde rede på hvem det-nu-var-der-gik-på-den-og-den-afdeling eller hvem det-nu-var-der-lavede-det-der-projekt-til-afgang. Hvorfor Arkitektskolen ikke engang har en officiel liste over dem som har taget afgang gennem tiderne er mig til stadighed en gåde! At historik og stolthed ligger så langt nede i målsætningsbunken er meget kedeligt.

Hvordan ser KA det?
Jeg havde en kort telefonsamtale med arkitektskolens webadministrator, som fortalte at skolens intention med en online udstilling af afgængerprojekter, handler om at brande arkitektskolen…og ikke specielt de studerende. Jamen dog! Det dækker i det mindste det punkt i KA PLAN 2010 (Arkitektskolens strategiplan) , som siger: “Øge synligheden af skolens studieresultater gennem publicering og udstilling”.
Man bliver dog lidt træt indeni når muligheder der ligger lige for, igen og igen, ikke udnyttes. I forvejen er afgang fra arkitekskolen, som at hoppe ud af et fly – det forsvinder meget hurtigt. Det fantastiske er jo bare, at vi har en arkitektstand som hele livet føler en stærk forbindelse til Arkitektskolen.

Jeg læste Kulturministeriets Resultatkontrakt 2007-2010 (PDF), som er en form for fælles forståelse af  hvad arkitektskolen skal præsterere. Og her er der desværre ikke fokus på den enkelte arkitekts identitet og de ellers bløde værdier. Her er fokus på fx. kontakt til erhvervslivet, udbrede forskning, internationalisere osv. Her er ikke noget med at skabe mulighedsfelter for de studerende og færdiguddannede med videndeling, netværk og, ja, glade dage!

Architectura Alumni
quote11Alumneforeningen Kubulus på Københavns Universitet er et mødested for nuværende og tidligere studerende. Her kan du fastholde forbindelsen til universitetet, danne nye netværk samt deltage i karriereorienterede aktiviteter og sociale events. Du kan også opdatere din viden og deltage i spændende arrangementer, hvor du kan møde nogle af tidens store personligheder.” (uddrag fra Alumni.ku.dk)

For få år siden deltog jeg i en mindre indkaldt gruppe, som i AA/KA regi skulle diskutere hvilken identitet en “Kandidat Klub” for arkitekter skulle have,  og hvilke muligheder den kunne give videre!. Jeg har desværre ikke hørt noget til det siden, men husker at det faktisk var pålagt KA at etablere et sådanne netværk!

Så det er ikke helt galt i byen, at der skal fokus på den enkelte arkitekt…også efter de er færdige! 

0 Replies

 1. Rasmus Fasting Svar

  Jeg vil da gerne komme med en kommentar.

  Problemet bunder i manglende prioritering fra skolens side. Muligheden for at danne fora for debat vægtes ikke højt nok.

  Nedenstående har jeg kopieret mit indlæg fra skolen såkaldte dabatforum. Det handler om samme problemstilling, dog med en intern vinkel. Disse to sider kan nemlig ikke skilles ad, mener jeg.

  På fire år er der skrevet 15 indlæg i skolen debatforum. Disse tal taler for sig selv.

  Fra: Rasmus Fasting
  Sendt:14-06-2007 20:09
  Emne:

  KA-NET KA´IK

  HVORDAN KAN SKOLEN BLIVE BEDRE?
  endelig fandt jeg ud af der er et næsten hemmeligt internt debatforum hvor elever kan tale sammen og komme med forslag.
  Efter antallet af indlæg kontra KA´s levetid at bedømme må man konstatere at det ikke dur. Sidste indlæg er fra 27.12. KA-net ka´ik!
  Nu vi har et intranetværk som i sine fine intentioner skulle gøre det nemmere at elever kunne tale/kommunikere sammen, burde man så ikke lægge vægten dér?
  Her er nogle forslag til strukturen til ka-net kunne peppes lidt op så det blev mere aktivt.
  Man kunne for eksempel smide debatindlæg på forsiden af ka-net, så de blev ligeså vigtige som kalenderen evt på bekostning af “KA i pressen”.
  På den måde ville debatten blive mere vedkommende og folk ville sandsynligvis deltage i højere grad.
  Dette debatforum ville også tjene bedre hvis det var mere grafisk forståeligt, eksempelvis i hvorledes man besvarer indlæg og hvordan teksten fremtoner. Kan det passe at besvarelser og indlæg ikke kan ses sammen? Besvarelser står i høje spalter og er ikke nemme at læse. Det er en anelse old-school af et spritnyt net at være.
  Da “copy” (ugebladet) eksisterede var der mere aktivitet end der er nu og det tror jeg ikke er fordi studerende er mere ligeglade, tværtimod. Det er fordi det er mindre synligt.

  HVOR ER DEN VIRTUELLE UDSTILLING?
  Så har jeg anden ting som går på samme problemstilling om mangel på hvordan studerende kan bruge hinanden.
  I denne afgangstid blev jeg nysgerrig for at hvordan “gamle” elever har klaret sig. Til min store overraskelse fandt jeg ud af den den funktion er IKKE EKSISTERENDE!
  Man kan fint finde programmer på skolens bibliotek men hvorfor så ikke muliggøre at se besvarelserne? Er det et bevidst valg? Kun de akuelle er fremvist i light udgaver på forsiden. Det ville være så nemt at sætte en fyr til at bruge en dag på at ta billeder af plancher af de aktuelle udstillingsprojekter, pdf´e dem og så lægge dem i et “virtuelt udstillingsrum” man kunne bladre i, efter projekter og årstal. Jeg kunne fx godt tænke mig at se hvordan skolen udvikler sig i afgangsprojekter.
  ironisk nok blir dette indlæg sikkert ikke læst af nogen men her er ihverfald et oplæg til debat om debat, så jeg håber ikke det vil blive betragtet som surt opstød men som et forslag og konstruktiv kritik.
  Er der nogen derude? besvar venligst!

 2. Kære Rasmus
  Dejligt at læse, at der er interesse og næsten længsel efter det kommende kandidatforum, som Akademisk Arkitektforening og Kunstakademiets Arkitektskole arbejder sammen om at få etableret. Som du ganske rigtigt skriver vil et sådan forum give de studerende og de færdiguddannede muligheder for at videndele, netværke og møde gamle venner. Og det er – blandt andet – formålet med kandidatforum.
  Vi har haft travlt med alle mulige andre aktiviteter både i Akademisk Arkitektforening og på Kunstakademiets Arkitektskole, så vi er først nu ved for alvor at vende tilbage til opgaven, så du må nok desværre væbne dig med tålmodighed lidt endnu, men der er bestemt håb forude, og vi modtager gerne gode ideer til kandidatforum.

  Hans (Akademisk Arkitektforeing) og Runa (Kunstakademiets Arkitektskole)

Reply