bau

Blast from the Past / Bau:in.da:Haus

bau

Blast from the Past / Bau:in.da:Haus

quote11EndemĂ„let for alle billedlig frembringelse er bygningen! At smykke bygningen, var engang den fornemste opgave for billedkunsten i alle dens former, og disse indgik som ulĂžselige bestanddele af den store bygningskunst. I dag stĂ„r de i ensom majestĂŠt, og kan kun udfries heraf ved en bevidst medvirken og gensidig pĂ„virkning af alle vĂŠrkudĂžvere. Arkitekter, malere og billedhuggere mĂ„ atter lĂŠre at kende og forstĂ„ bygningens mangeledede udformning, i sin helhed sĂ„vel som i sine dele; da vil de af sig selv pĂ„ ny fylde deres vĂŠrker med dĂ©n arkitektoniske Ă„nd som er gĂ„et tabt i salonkunsten. De gamle kunstskoler magtede ikke at frembringe denne enhed; hvordan skulle de ogsĂ„ kunne det, nĂ„r kunst ikke er noget der kan lĂŠres? MĂžnstermalernes og kunsthĂ„ndvĂŠrkernes verden af blot og bar tegnen og malen, mĂ„ atter blive en byggende verden. NĂ„r det unge menneske, der mĂŠrker kĂŠrligheden til billedlig frembringelse i sig, igen som fĂžr begynder sin lĂžbebane med at lĂŠre sig et hĂ„ndvĂŠrk, vil den uproduktive “ kunstner” ikke lĂŠngere vĂŠre fordĂžmt til en ufuldkommen kunstudĂžvelse; for hans fĂŠrdighed vil vĂŠre forvaret i hans hĂ„ndsvĂŠrk, hvori han vil kunne yde udmĂŠrkede ting.
Arkitekter, billedhuggere, malere: vi mĂ„ alle tilbage til hĂ„ndvĂŠrket! For der findes ingen “ professionel kunst” . Det findes ingen vĂŠsensforskel mellem kunstneren og hĂ„ndvĂŠrkeren. Kunstneren er en hĂžjere form af hĂ„ndvĂŠrkeren. Guddommelig nĂ„de kan i sjĂŠldne Ăžjeblikke, der ligger uden for hans viljes rĂŠkkevidde, ubevidst lade kunst skyde frem af hans hĂ„nd; men det hĂ„ndvĂŠrksmĂŠssige grundlag er uundvĂŠrligt for enhver kunstner. Det er den skabende formgivnings urkilde. Lad os danne et nyt hĂ„ndvĂŠrkerlav, uden den klassedelende selvhĂŠvdelse der ville rejse en hovmodig mur mellem hĂ„ndvĂŠrkere og kunstnere! Lad os sammen ville, udtĂŠnke og skabe det nye byggeri for fremtiden, der vil samle alt i Ă©n form: arkitektur og skulptur og maleri; som fra millioner af hĂ„ndvĂŠrkeres hĂŠnder vil rejse sig mod himlen som et krystallinsk sindbillede pĂ„ en ny tro der skal komme. (WALTER GROPIUS – Program for Staatlicher Bauhaus Weimar, 1919)

Oversat til dansk af Kasper Nefer Olsen (PDF) 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/rasmusbronnum.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Reply