Latent Patent!

Copycat vs. Copyright Âź
Copyright lovgivningen virker umiddelbart fint nok mht. beskyttelse af interlektuelt ejerskab skabt af arkitekter. Det er en automatisk beskyttelse, uden krav om registrering af originale tegninger, bygninger eller modeller – men dette kan endeligt blive en svaghed, da lovgivningen kun beskytter det originale udtryk af en idĂ©, og ikke idĂ©en selv. Svagheden ville opstĂ„ hvis et egentligt patent kunne tages pĂ„ en idĂ©…og det er netop den situation arkitektverdenen stĂ„r overfor nu!! Sandsynligheden for at det er starten pĂ„ en lang rĂŠkke lignende patenter er stor.

PILE UP Âź
En begivenhed som ikke er blevet diskuteret synderligt her i norden, er arkitektfimaet Zwimpfer Partners, som i 2006 fik patent pĂ„ idĂ©en og byggekonceptet PILE UPÂź (Zapco LTD) – det kostede dem samlet 1 million frank.

Patentet er registreret i Europa og USA med denne beskrivelse:

quote11.jpgResidential building with staggered dwellings based on the construction with a building shell and with a design which is characterized by columns and load-bearing beams and bears floor areas and the roof, and with space available, in staggered form, for dwellings with an open plan and a living area which can be adapted to individual requirements for each residential unit, characterized in that a dwelling comprises a single-storey dwelling part and a two-storey dwelling part, the surface area of the single-storey dwelling part having at least the surface area F in m.sup.2 of the surface area of the two-storey dwelling part, and the latter comprising an outdoor area, which is directed towards the facade, and an indoor area.”

Det EuropĂŠiske PatentnĂŠvn godkendte patentet ud fra fĂžlgende kriterier:

1. Er idéen allerede bekendt?
2. Er idéen en allerede almen del af markedet?
3. Er idéen produktionsmÊssigt mulig?

I fremtiden…
Arkitektfirmaet Atelier 10:8 fik en 2. prĂŠmie med dette projekt Guggach, ZĂŒrich…og et sagsanlĂŠg fra Zwimpfer Partners, som mente det var et rip-off af PILE UPÂź. Det er vist godt at CorbusierÂŽs IÂŽEsprit Nouveau og MVRDVÂŽs Berlin Voids , er ĂŠldre projekter.

To know more: lĂŠs denne artikel…pĂ„ tysk 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/rasmusbronnum.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Reply