Latent Patent!

Copycat vs. Copyright ®
Copyright lovgivningen virker umiddelbart fint nok mht. beskyttelse af interlektuelt ejerskab skabt af arkitekter. Det er en automatisk beskyttelse, uden krav om registrering af originale tegninger, bygninger eller modeller – men dette kan endeligt blive en svaghed, da lovgivningen kun beskytter det originale udtryk af en idé, og ikke idéen selv. Svagheden ville opstå hvis et egentligt patent kunne tages på en idé…og det er netop den situation arkitektverdenen står overfor nu!! Sandsynligheden for at det er starten på en lang række lignende patenter er stor.

PILE UP ®
En begivenhed som ikke er blevet diskuteret synderligt her i norden, er arkitektfimaet Zwimpfer Partners, som i 2006 fik patent på idéen og byggekonceptet PILE UP® (Zapco LTD) – det kostede dem samlet 1 million frank.

Patentet er registreret i Europa og USA med denne beskrivelse:

quote11.jpgResidential building with staggered dwellings based on the construction with a building shell and with a design which is characterized by columns and load-bearing beams and bears floor areas and the roof, and with space available, in staggered form, for dwellings with an open plan and a living area which can be adapted to individual requirements for each residential unit, characterized in that a dwelling comprises a single-storey dwelling part and a two-storey dwelling part, the surface area of the single-storey dwelling part having at least the surface area F in m.sup.2 of the surface area of the two-storey dwelling part, and the latter comprising an outdoor area, which is directed towards the facade, and an indoor area.”

Det Europæiske Patentnævn godkendte patentet ud fra følgende kriterier:

1. Er idéen allerede bekendt?
2. Er idéen en allerede almen del af markedet?
3. Er idéen produktionsmæssigt mulig?

I fremtiden…
Arkitektfirmaet Atelier 10:8 fik en 2. præmie med dette projekt Guggach, Zürich…og et sagsanlæg fra Zwimpfer Partners, som mente det var et rip-off af PILE UP®. Det er vist godt at Corbusier´s I´Esprit Nouveau og MVRDV´s Berlin Voids , er ældre projekter.

To know more: læs denne artikel…på tysk 

Reply